Договір про транзит російського газу через територію Україну буде підписаний / фото segodnya.ua

Президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що договір про транзит російського газу через територію Україну буде підписаний.

Про це він повідомив під час ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1».

Читайте також"А у нас – газопровід": Зеленський відповів на фразу Путіна "а у нас в квартирі газ"

Відео дня

«Мені здається, що дуже високий відсоток того, що у нас буде підписано контракт про транзит газу», - заявив він, додавши, що це питання газу обговорювалось і під час переговорів з чотирма лідерами "нормандського формату" і тет-а-тет з президентом РФ Володимиром Путіним.

«Я бачу, що всі зараз налаштовані на те, щоб підписати договір. Тобто питання зараз головне в термінах цього контракту…Росія пропонувала підписати договір на один рік, тоді як Україна запропонувала на трошечки більше - 10 років, потім вони нам запропонували – на 3 роки, потім ми запропонували компроміс – на 10 років і я думаю, що ми зійдемося…»»

«Перемовини будуть продовжуватись. Я чомусь можу сказати упевнено, що ми підпишемо договір про транзит»

Водночас він запевнив, що цей договір є "суто економічним питанням", яке є дуже важливими для Європи.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів у «нормандському» форматі в Парижі 9 грудня заявив про шанс підписати новий транзитний договір з Російською Федерацією на кращих умовах, ніж були до цих переговорів.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.