Закон знімає арешти та заборони відчуження майна компанії до кінця 2022 року / фото УНІАН

Верховна Рада України прийняла в цілому закон, який передбачає заборону порушувати справи про банкрутство "Чорноморнафтогазу", а також знімає арешти та заборони відчуження майна компанії до 31 грудня 2022 року.

Читайте такожСкільки РФ має заплатити «Нафтогазу» за захоплені активи в Криму: рішення очікують у 2020 році

За дане рішення проголосували 294 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Представляючи законопроект №2432 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо продовження заходів, пов'язаних з відновленням діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз", голова комітету енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що після окупації Криму "Чорноморнафтогаз" втратив доступ до більшості своїх активів.

"Сьогодні "Чорноморнафтогаз", сто відсотків акцій якого належить "Нафтогазу", має в активі родовище Стрілецьке в Генічеському районі та краномонтажне судно "Титан 2", яке знаходиться в Мексиці й заарештоване кредитором. Також підприємство має кредиторську заборгованість у розмірі 13 мільярдів гривень, що виникала до окупації Криму. Верховна Рада у 2018 році прийняла закони, спрямовані на недопущення банкрутства "Чорноморнафтогазу" та відновлення його діяльності", - повідомив він.

Також, Герус повідомив, що зараз державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" і його посадові особи не є учасниками трьох міжнародних судів проти Росії.

"Законопроектом пропонується тимчасово, до 31 грудня 2022 року, зняти арешти та заборони відчуження майна з Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у виконавчих провадженнях. У зв'язку з цим пропонується внести відповідні зміни в Закон України "Про виконавче провадження", - сказав він.

Також Герус зазначив, що законопроектом пропонується до 31 грудня 2022 року не порушувати справи про банкрутство "Чорноморнафтогазу".

"У зв'язку з цим пропонується внести відповідні зміни до Кодексу України за процедурами банкрутства", - зазначив він.

Герус підкреслив, що відновлення роботи "Чорноморнафтогаз" є важливим з точки зору енергетичної безпеки України.

Довідка УНІАН. Навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. В результаті цієї анексії дочірня компанія "Нафтогазу" - "Чорноморнафтогаз" втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року "Нафтогаз" ініціював арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про заохочення і взаємний захист інвестицій, більш відоме як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.