Через окупацію Україна втратила бурові платформи та доступ до родовищ газу / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" та підприємства, що входять до групи "Нафтогаз", наприкінці червня подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву про розмір компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи у Криму.

Читайте такожЗ 2014 року Росія вкрала в України понад 9 мільярдів кубометрів природного газу - Зеркаль

Про це сказано в повідомленні прес-служби компанії.

Відео дня

Наголошується, що "Нафтогаз" просить Трибунал зобов'язати Російську Федерацію виплатити на користь позивачів 5,2 мільярда доларів. Очікується, що Трибунал винесе рішення про компенсацію збитків не раніше кінця 2020 року.

У компанії нагадали, що Трибунал вже визнав, що Російська Федерація порушила низку положень Угоди про захист інвестицій, захопивши активи групи "Нафтогаз" в Криму.

Оскільки Трибунал вирішив розділити виробництво на дві стадії, питання визначення компенсації збитків буде розглядатися на другий з них.

Довідка УНІАН. Навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. В результаті цієї анексії дочірня компанія "Нафтогазу" - "Чорноморнафтогаз" втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року "Нафтогаз" ініціював арбітражне виробництво відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про заохочення і взаємний захист інвестицій, більш відомим як російсько-українське двостороннє інвестиційну угоду.