Ілюстрація / REUTERS

Росія розраховує, що у співпраці з Євросоюзом вдасться знайти компроміс у ситуації з газогоном "Північний потік-2", що потрапив під американські санкції.

Про це у середу, 25 грудня, заявив віце-прем'єр РФ Дмитро Козак, пише DW.

"Напевно тиск (щодо "Північного потоку-2") буде зростати, але можливості цього тиску теж не безмежні з урахуванням позиції ключових країн Європейського Союзу, які зацікавлені в тому, щоб отримати енергетичну безпеку на необхідному рівні", - заявив Козак.

Відео дня

Він запевнив, що російський газогін є в першу чергу економічним проектом.

"Всі розуміють, що це економічний проект, що з урахуванням рішень щодо України ми залучимо всі маршрути для того, щоб забезпечити надійність газопостачання Європи за рахунок російського газу", - стверджує російський віцепрем'єр.

За його словами, "економічний інтерес проб'є дорогу", тому що російський газ на 30% дешевший, ніж скраплений природний газ, який пропонують США.

"Впевнені в тому, що у співпраці з європейськими країнами, Євросоюзом, ми розв'яжемо цю проблему і знайдемо компроміс. Точно таким же чином, як, здавалося б був нерозв'язний конфлікт з Україною, а він розв'язаний. Таким же чином рішення і тут", - запевнив Козак.

Читайте такожУ Росії визнали, що не мають чим добудувати "Північний потік-2"

Як повідомлялося, раніше Європейський Союз виступив проти запроваджених США санкцій щодо компаній, залучених до будівництва "Північного потоку-2".

"ЄС принципово виступає проти запровадження санкцій проти компаній ЄС, які ведуть законний бізнес", - заявив речник Єврокомісії.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет країни, який передбачає запровадження санкцій проти російських газопроводів "Північний потік-2" та "Турецький потік". Під штрафні заходи потрапили судна, що займаються прокладанням труб для цих газогонів, а також громадяни, які мають стосунок до роботи цих суден. Зокрема, штрафні заходи передбачають заборону на в'їзд до США. Крім того, будь-які активи цих компаній, що перебувають на території США, будуть заморожені.

Росія пообіцяла відповісти на ці санкції. Після того, як набули чинності санкції США проти залучених до будівництва "Північного потоку-2" підприємств, швейцарська компанія Allseas спочатку призупинили його укладання, а після консультацій з юристами покинула місце робіт. Поки невідомо, чи планує компанія в майбутньому продовжити роботи.