Ілюстрація REUTERS

Прокуратура Києва відкрила провадження щодо прийняття суддею рішення про заборону приватизації ПАТ "Центренерго".

Читайте такожУ Зеленського назвали терміни приватизація "Центренерго"

Як повідомляє прес-служба відомства, встановлено, що в рамках розгляду позову підприємства суддею Господарського суду столиці за заявою позивача було прийнято рішення про забезпечення позову шляхом заборони Фонду державного майна України робити які-небудь дії з приватизації ПАТ "Центренерго".

Відео дня

"Зазначене рішення було прийнято судом всупереч правовим висновкам Верховного суду, який вже висловив позицію з цього приводу, зокрема, про те, що заборона на проведення приватизації ПАТ "Центренерго" суперечить вимогам процесуального законодавства і є мірою, не сумірною з заявленими позовними вимогами", - заявили в столичній прокуратурі.

У зв'язку з цим прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 375 Кримінального кодексу України (Постановлення суддею свідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови).

Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в Києві.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня Господарський суд Києва заборонив приватизацію держкомпанії "Центренерго" до рішення по суті спору Фонду держмайна і ТОВ "Укрдонінвест".

Компанія "Центренерго" була включена до переліку об'єктів великої приватизації на 2018 рік, причому саме з неї планували розпочати цей процес. Радник з питань приватизації "Центренерго" аудиторсько-консалтингова компанія Ernst & Young оцінила пакет акцій підприємства (78,3%), що належить державі, у 5,985 мільярда гривень (225,48 мільйона доларів).

Однак конкурс з продажу скасували, а у Фонді держмайна заявили, що учасники конкурсу ТОВ "Укрдонінвест" та Виробниче унітарне підприємство "Нафтобітумний завод" не допущені до участі, оскільки подана ними документація не відповідає вимогам законодавства. У 2018 році компанія "Укрдонінвест" звернулася в суд з позовом, вимагаючи визнати себе учасником конкурсу з приватизації "Центренерго" з визнанням недійсним наказу Фонду держмайна про скасування продажу компанії. Фонд планував продати держпакет акцій підприємства у 2020 році як об'єкт великої приватизації.

Довідка УНІАН. "Центренерго" є одним з провідних виробників електроенергії в Україні. Держава володіє 78,289% акцій компанії. До складу компанії входять три теплові електростанції - Вуглегірська, Зміївська та Трипільська, їх сумарна встановлена проектна потужність становить 7665 МВт - 14% генеруючої потужності України. "Центренерго" постачає електроенергію в Київську, Харківську і Донецьку області.