Ілюстрація REUTERS

Сполучені Штати будуть готові ввести "дуже значні" мита на імпортовану нафту в тому випадку, якщо Росія і Саудівська Аравія не досягнуть угоди щодо зниження видобутку для стабілізації ринку.

Читайте такожЦіна російської нафти опустилася до 10 доларів - мінімуму з 1999 року

Про це на брифінгу заявив президент США Дональд Трамп, передає РБК.

Відео дня

За його словами, США застосують мита, якщо ціни на нафту залишаться на нинішньому рівні.

Як заявив Трамп, енергетика США «повністю незалежна» від поставок енергоресурсів з-за кордону, оскільки в країни є власні запаси нафти. «І якби ввели мита, то ми, по суті, говорили: «Ми не хочемо іноземну нафту, ми просто будемо використовувати свою», — додав він. Американський лідер вважає, що це допомогло б врятувати нафтовидобувну промисловість країни.

Водночас Трамп не вважає, що мита доведеться вводити, оскільки, за його словами, ні Росія, ні Саудівська Аравія «не отримують користі» від сформованої на ринку ситуації.

Станом на 3:50 вартість нафти марки Brent на торгах у Лондоні становили $32,61 за барель, а WTI — $26,56.

Під час брифінгу 4 квітня Трамп заявив, що поки не збирається вводити мита для Москви й Ер-Ріяда, але допускає таку можливість, якщо зі Сполученими Штатами будуть «несправедливо поводитися». За його словами, через падіння цін на нафту страждають і Росія, і Саудівська Аравія, а збиток від їх спору відчувається у всьому світі. Про намір ввести мито на нафту з Росії та Саудівської Аравії також заявили в Канаді.

Падіння цін на нафту почалося після того, як країни ОПЕК+ вперше з 2016 року не змогли домовитися про умови продовження міжнародної угоди щодо обмеження видобутку. Саудівська Аравія запропонувала додатково скоротити видобуток нафти на 1,5 млн барелів на добу, Росія виступала за збереження колишніх умов. З 1 квітня угода перестала діяти.

2 квітня Трамп розповів про переговори між президентом Росії Володимиром Путіним і наслідним принцом Саудівської Аравії й висловив упевненість, що сторони скоротять обсяги видобутку нафти на 10-15 млн бар./добу. У Кремлі інформацію про розмову Путіна з саудівським принцом спростували. 3 квітня російський президент на нараді з керівниками нафтових компаній заявив про готовність Москви знизити видобуток нафти приблизно на 10 млн бар./добу, якщо до неї приєднаються країни ОПЕК і США.

Країни ОПЕК+ погодилися провести позачергову зустріч, де планується обговорити скорочення видобутку нафти. Спочатку повідомлялося, що вона повинна пройти 6 квітня, однак потім її перенесли на пізніший термін.