Ілюстрація REUTERS

Країни-учасниці обмежувального пакту ОПЕК+ погодили план скорочення глобального нафтовидобутку на 23% з травня в умовах пандемії коронавірусу й падіння попиту, і якщо в п'ятницю світові виробники домовляться про імплементацію угоди, це відкине РФ на рівень виробництва 17-річної давності.

Читайте такожЩо буде зі світовими цінами на нафту: думка експерта

Напередодні група країн ОПЕК+ повідомила, що попередньо домовилася про зниження глобального нафтовидобутку на 10 мільйонів барелів на добу, але остаточна угода залежить від участі в пакті Мексики, яка не погодилася на скорочення виробництва в тому обсязі, про який її просили.

Відео дня

Учасники угоди, включаючи одного з ключових гравців - Саудівську Аравію - не втрачають надії, що Мексика одумається, пише Рейтер.

Плановані ОПЕК+ обмеження видобутку становитимуть 10% від світової пропозиції, при цьому очікується, що такі країни як США, Канада та інші знизять виробництво ще на 5 мільйонів барелів на добу, щоб допомогти стабілізувати ринки.

Світовий попит на пальне впав приблизно на 30 мільйонів барелів на добу, або 30% світової пропозиції, оскільки заходи боротьби з пандемією COVID-19 призвели до припинення авіасполучення між країнами, скорочення використання автомобілів і зниження економічної активності.

Нафтові котирування відреагували істотним падінням на вчорашнє рішення ОПЕК+, відображаючи скептицизм учасників ринку в тому, що навіть безпрецедентного скорочення на 15 мільйонів барелів на добу буде недостатньо, щоб зупинити швидке заповнення світових сховищ.

Згідно з документами ОПЕК+, група скоротить видобуток на 10 мільйонів барелів на добу в травні-червні. Всі учасники ОПЕК+ знизять виробництво на 23%, Саудівська Аравія і Росія - на 2,5 мільйона барелів на добу кожна, Ірак - більш ніж на 1 мільйон барелів на добу.

З липня і до кінця року скорочення знижуватиметься і становитиме 8 мільйонів барелів на добу, а з січня 2021 року по квітень 2022 року - 6 мільйонів барелів, показали документи.

Безпрецедентне скорочення видобутку відкине РФ на рівень видобутку 17-річної давності. У 2003 році РФ видобула 421 мільйон тонн нафти - приблизно 8,45 мільйона барелів на добу.

Згідно з документами ОПЕК+, з травня по червень 2020 року РФ скоротить видобуток нафти від рівня 11 мільйонів барелів на добу на 2,508 мільйона барелів на добу до 8,492 мільйона барелів на добу. З липня по грудень 2020 року РФ знизить видобуток на 2,007 мільйона барелів на добу до 8,993 мільйона барелів на добу, а з січня 2021 року по квітень 2022 року - на 1,505 мільйона барелів на добу до 9,495 мільйона барелів на добу, що приблизно відповідає рівню нафтовиробництва РФ в середині 2005 року.

США, видобуток якої випередив саудівський і російський, були запрошені на переговори ОПЕК+ в четвер, але незрозуміло, чи приєдналися до відеоконференції. Також були запрошені Бразилія, Норвегія і Канада.

Американські чиновники вже говорили, що обсяги виробництва у США скоротяться природним чином протягом двох років, але так і не взяли на себе зобов'язань щодо будь-яких скорочення.

Головна нафтова провінція Канади Альберта повідомила, що видобуток вже впав і що ОПЕК не просила її про подальші скорочення. Провінція також повідомила, що підтримує американську ідею про мита на імпортовану нафту.