Курченко хоче контролювати постачання скрапленого газу в Україну / metalist.ua

Бізнесмен Сергій Курченко, який розшукується правоохоронними органами за звинуваченнями в організації схем з ухилення від сплати податків під час імпорту до України нафтопродуктів, намагається отримати контроль над експортними поставками з Росії до України зрідженого газу.

Читайте такожСуд заарештував координатора "схеми" Курченка, призначивши заставу у 20 мільйонів гривень

Про це кореспонденту УНІАН, посилаючись на інформацію від компаній-імпортерів і російських експортерів, повідомив аналітик консалтингової компанії UPECO, що спеціалізується на ринках енергоносіїв, Олександр Сіренко.

Відео дня

«За даними учасників російського ринку зрідженого газу, «зелене світло» на постачання зрідженого газу до України в першу чергу отримають структури Курченка і компанії – експортери газу з групи російської державної нафтової компанії «Роснефть». Наприкінці минулого року на російському ринку ходила інформація про наміри Курченка придбати великого гравця на ринку пропан-бутану Росії», - сказав експерт.

Також Сіренко додав, що незважаючи на недавні обмеження на постачання зрідженого газу з боку російської влади, а саме Федеральної служби з митного та експортного контролю (ФСТЕК), на сьогодні постачання відновлені, але ризик того, що вони будуть знову зупинені – ще залишається.

Читайте такожМінекономрозвитку зняло санкції з усіх імпортерів скрапленого газу, які раніше підпадали під них

«За даними джерел на ринку, поставки скрапленого газу з Російської Федерації до України можуть бути знову обмежені з 20 квітня 2017 року. Після цього періоду газ в Україну буде експортуватися тільки з дозволу ФСТЕК», - зазначив Сіренко, додавши, що на фоні обмежень, можуть бути дозволені постачання від компаній Курченка або «Роснефти».

За інформацією Сіренко, в 2016 році російські виробники збільшили поставки на адресу українських трейдерів з 445 до 832 тис. тонн.

«Таким чином, у 2016 році український ринок зрідженого газу на 56,5% залежав від російського експорту», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, у 2015 році ФСТЕК Росії вже вибірково обмежувала постачання дизельного палива від російських НПЗ до України під приводом того, щоб дизпаливо не використовувалося українськими збройними силами. У вересні 2016 року Росія також зупиняла відвантаження дизельного палива на адресу українських клієнтів. Постачання дизпалива припинялися як трубопроводом, який проходить територією північних областей України і оператором якого є компанія «Прикарпатзахідтранс», так і залізницею.

На початку квітня 2017 року Росія почала обмежувати постачання до України зрідженого газу. З 1 квітня 2017 року ФСТЕК стала вимагати в експортерів газу додаткову інформацію про одержувача і вантаж, який покидає територію Євразійського союзу, і не здійснювала митне оформлення енергоносія на адресу українських імпортерів.

У травні 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що компанії, що входять в холдинг ВІТЕК, близького до екс-президента Януковича Сергія Курченка, в 2011-2013 роках ввезли за фіктивними документами на територію України понад 5 млн тонн нафтопродуктів на суму 36 млрд грн. Згідно з документами, нафтопродукти не повинні були реалізовуватися в Україні, а мали поставлятися в треті країни, що дозволяло компаніям Курченка ухилятися від сплати податків. У кінці листопада 2015 року Господарський суд Києва зняв арешт з грошових коштів та майна компанії ВЕТЕК. У квітні 2014 року Курченко був оголошений в міжнародний розшук.