У вересні роздрібні ціни на бензин А-95 в Україні збільшаться приблизно на 0,5 грн/літр - до 10,70-10,80 грн/літр.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав директор Консалтингової групи «А-95» Сергій КУЮН сьогодні на прес-конференції у Києві.

За його словами, збільшення цін буде викликано підвищенням з 1 вересня акцизного збору на нафтопродукти.

Відео дня

«У вересні у нас крім зовнішнього фактора, а саме світових цін, звичайно, буде загострена увага на такому внутрішньому факторі, як збільшення акцизного збору. Згідно з останніми змінами у Податковому кодексі, до 1 вересня діє знижена ставка - 132 євро за тонну на бензин і 20-30 євро за тонну дизпалива. З 1 вересня ми повертаємося до підвищених ставок акцизного збору - 182 євро за тонну бензину і на 20-30 євро буде підвищення на дизпаливо», - розповів експерт.

За його словами, оскільки акцизний збір є прямим податком на споживача, то безумовно з часом він буде врахований у кінцеву ціну споживача і знайде своє відображення на стелах автозаправок.

За підрахунками експерта, через підвищення акцизів вартість бензину підніметься приблизно на 50 коп/літр, по дизельному паливу - в межах 20 коп/літр.

«Проте, я думаю, що навряд чи варто говорити про те, що пропорційно збільшаться ціни на цю величину. Тому що є певні сприятливі фактори. Я сподіваюся, що вони дозволять частину збільшеної податкової складової компенсувати і цим все ж таки трошки згладити різке зростання ціни», - додав він.

При цьому С.КУЮН зазначив, що сьогодні найбільш сприятлива ситуація для підвищення акцизного збору, оскільки досить низькі ціни на світовому ринку.

«Я думаю, що з цих 50 копійок на бензин пряме підвищення буде у межах 35-40 копійок, а 10 копійок зійде за рахунок маржі операторів. А дизельне паливо залишиться в межах 10 гривень за літр. Підвищення акцизу на дизпаливо на 20 копійок є незначним, тому, я думаю, що кінцева його вартість не матиме серйозних змін», - зазначив С.КУЮН.

При цьому експерт уточнив, що ціна бензину А-95 з урахуванням підвищеного акцизного збору коливатиметься в межах 10,70-10,80 грн/літр.

У свою чергу, як відзначив президент Асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід КОСЯНЧУК, такий стан речей можливий лише в тому випадку, якщо 6 вересня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі не прийме рішення про введення тимчасових загороджувальних мит.

«Якщо рішення це буде прийнято, то ми отримаємо в результаті ще плюс 1,30 грн на літрі бензину, починаючи з другої декади вересня», - сказав він.

Нагадаємо, що Верховна Рада продовжила термін дії знижених ставок акцизного збору на моторні палива до 1 вересня 2011 року.

Довідка УНІАН. 24 січня 2011 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про початок спеціального розслідування щодо збільшення обсягів імпорту нафтопродуктів в Україну, результатом якого може стати введення мит на паливо.