Судячи з того, як відчайдушно українці з року в рік стрибають в крижані ополонки на Водохреща, може скластися враження, що громадяни нашої країни спокійно могли б поборотися за місце під сонцем з пінгвінами в Антарктиді.

Але це не так, у вільний від водних процедур час громадяни вважають за краще перебувати в теплі і затишку. І питання обігріву своїх будинків нинішньої зими стоїть особливо гостро.

Незважаючи на рекордний зліт ринкових цін на газ в Європі та Україні, влада пообіцяла громадянам, що тарифи на послуги теплопостачання не зростуть. Тим не менш, цифри в платіжках за тепло засмучують нас щомісяця все більше

Половина опалювального сезону, на щастя, вже позаду. Але перш, ніж видихнути з полегшенням і почати мріяти про теплу пору року, українцям залишилося протриматися ще трохи більше двох місяців.

До цього часу основний фокус наших сімейних бюджетів буде спрямований на оплату тяжких "листів щастя" від комунальників.

У холодну пору року головну роль у сфері житлово-комунальних послуг відіграють тепловики. Адже саме вони вирішують, яку кількість енергії пустити в багатоповерхівки і скільки за це потрібно заплатити.

Незважаючи на рекордний зліт ринкових цін на газ в Європі та Україні, влада пообіцяла громадянам, що тарифи на послуги теплопостачання не зростуть. Тим не менш, цифри в платіжках за тепло засмучують нас щомісяця все більше.

Столичне комунальне підприємство "Київтеплоенерго" повідомило, що середньозважена вартість опалення в грудні у порівнянні з листопадом збільшилася майже на дев'ятнадцять відсотків. Тобто, ціна за опалення квадратного метра за останній місяць в середньому у столиці збільшилася з 22,6 до 26,8 гривень за квадратний метр. Багато хто ставить питання: Як же це сталося?

Так, погода нам не підвладна. Але ми цілком можемо зайнятися скороченням свого споживання шляхом енергоефективних заходів

Вартість злетіла услід за зростанням обсягів спожитої енергії.

При незмінному тарифі основним фактором зростання обсягів споживання тепла стало зниження температури повітря. Як ми пам'ятаємо, за тиждень до новорічних свят у більшість регіонів нашої країни прийшли перші відчутні морози.

Тому в платіжках у графі "тариф" ми побачили значне зростання до попереднього місяця.

І ось прийшов ще більш холодний місяць - січень. Згідно з даними Гідрометцентру, середньомісячна температура в цьому місяці у всій Україні може опуститися з двох до п'яти градусів морозу, а це означає, що платити нам доведеться ще більше.

Принцип функціонування систем теплопостачання по всій Україні однаковий.

Крім температури повітря, ще одним фактором, який впливає на суми в квитанціях, є стан технологічного обладнання, котлів, мереж і насосів в котелень. Очевидно, що нове обладнання та відремонтовані шляхи транспортування є більш ефективними і дозволяють платити за спожиту енергію менше.

Для великих районних котелень виробництво теплової енергії обійдеться дешевше, а для маленьких квартальних буде обходиться дешевше транспортування теплоносія, оскільки втрати в мережах менші.

Якщо говорити про індивідуальні будинкові котельні, то тут розцінки на послуги розраховуються окремо для кожного випадку. Тарифи можуть сильно відрізнятися через різні технологічні характеристики і умови роботи. Тому, незважаючи на те, що чиновники пообіцяли стабільні ціни на теплопостачання, суми у платіжках нинішньої зими неухильно зростають.

Так, погода нам не підвладна. Але ми цілком можемо зайнятися скороченням свого споживання шляхом енергоефективних заходів.

Кияни, та й жителі інших українських міст, були свідками локальних катастроф, коли з приходом опалювального сезону потужні фонтани окропу в найнесподіваніших місцях пробивали асфальт і лилися рікою по наших вулицях.

Багато хто пам'ятає, як рівно два роки тому в Києві біля Либідської площі стався прорив магістрального трубопроводу теплопостачання. Гаряча вода потрапила на дорогу і затопила перший поверх і підвальні приміщення ТРЦ Ocean Plaza. Опіки отримали дев'ять осіб, які випадково опинилися в зоні лиха.

Комунальники тоді сказали, що трубопровід "втомився", оскільки експлуатується більше тридцяти років, і не витримав навантаження.

Можна припустити, що завдяки таким же старезним трубам опалюється вся Україна. Відповідно втрати енергії в наших тепломережах колосальні. Не кажучи вже про ризики, пов'язані з безпекою їх експлуатації.

Потрібно терміново модернізувати більшість трубопроводів і котелень нашої країни. На це потрібні сотні мільярдів гривень. А звідки їх взяти? Переважно через тарифи на тепло, а також коштом муніципалітетів.

У найближчі роки українська влада, швидше за все, буде змушена перервати нескінченну акцію стримування тарифів, щоб система теплопостачання в нашій країні остаточно не загинула, а українці не стали мерзнути.

Інший бік економії - нагальна необхідність модернізації самого житлового фонду.

Факти говорять про те, що ті свідомі українці, які за допомогою державних програм здійснили низку енергоефективних заходів, вже отримують платіжки на 20-30 відсотків менше.

Іншого шляху, окрім як ефективно використовувати споживані ресурси, що дорожчають, ми не маємо.