Що буде з цінами на газ в Україні після війни? Відповідь експерта / фото ua.depositphotos.com

Ціна на газ для українців після закінчення війни може зрости в декілька разів у порівнянні з ціною на блакитне паливо, яке НАК "Нафтогаз України" буде продавати теплогенеруючим підприємствам. Про це в інтерв’ю УНІАН розповів президент міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук.

За його словами, це мають розуміти ті українці, які з тих чи інших причин відмовляються від централізованого опалення в своїх домівках та переходять на індивідуальні газові котли.

"У нас руйнують центральне теплопостачання: "давайте в кожній квартирі поставимо котел". І людям не кажуть, що коли закінчиться війна, то ціна газу для населення буде в кілька разів вищою, ніж для теплопостачальних підприємств", - сказав він.

Відео дня

Також експерт вказав на те, що ця ситуація в Україні виникла через маніпуляції з цінами на блакитне паливо, коли вартість газу для громадян та представників теплокомуненерго суттєво не відрізнялась.

"Має бути дві ціни – оптова та роздрібна. За оптовою мають закуповувати газ тепловики, а за роздрібною - купувати населення. А роздрібна ціна завжди вища за оптову. Ось економічна модель, яка має бути", - сказав він.

Ціна на газ в Україні

Влітку 2023 року компанія "Нафтогаз" продовжила дію тарифу "Фіксований" на найближчий опалювальний сезон для українців. Ціну на газ для населення не будуть підвищувати принаймні до 1 травня 2024 року. Відтак кубічний метр блакитного палива для побутових споживачів коштуватиме 7,96 гривень.

Наприкінці серпня Кабінет міністрів продовжив термін дії Положення про спеціальні зобов'язання на ринку природного газу до середини квітня 2024 року. Як запевнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, "Нафтогаз" буде й надалі реалізувати газ постачальникам тепла для населення за фіксованою ціною — 7,4 гривні за кубічний метр.

Вас також можуть зацікавити новини: