Російські пропагандисти розносять інформацію France24, в ефірі якого генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі сказав, що не бачив на Запорізькій АЕС російські машини з вибухівкою та заміновані басейни-охолоджувачі. Виглядає так, що Гроссі та МАГАТЕ остаточно "злились" під росіян. Паралельно, ворог активно проводить кампанію на різних інформаційних майданчиках, намагаючись "попередити ядерну катастрофу на ЗАЕС, спричинену діями України".

І це не просто цинізм, це більше, ніж цинізм. Але цю типову інформаційну війну ми маємо виграти. Особливо, враховуючи те, що битву за Каховку ми, на превеликий жаль, програли. Наші партнери виявились неспроможними запобігти цій трагедії. Ба більше, місяцями нас переконували, що "росіяни не будуть шкодити своїм же людям та своїм територіям, які вони окупували, це ж не логічно".

Найперше, всі наші посольства, особливо в ключових столицях світу, мають щодня говорити про те, що РФ не виконує українське законодавство

Відео дня

Однак вже давно всі мали б усвідомити просту істину - росіяни не діють логічно. Вони керуються абсолютно іншими мотивами, в тому числі і бажанням завдати максимальної шкоди та болю Україні та українцям. Навіть, якщо в результаті страждають також і "свої люди".

Що ми мали б зараз публічно робити по ситуації з ЗАЕС (приклади дій, точно не вичерпний перелік)?

Найперше, всі наші посольства, особливо в ключових столицях світу, мають щодня говорити про те, що РФ не виконує українське законодавство, особливо в частині холодного зупину 5-го блоку ЗАЕС. Рішення українського регулятора було прийнято 8 червня.

Має бути лічильник не виконання вимог. Умовно, 03.07.2023 – двадцять шостий день невиконання рішення ДІЯРУ по холодному зупину 5-го блоку. 04.07.2023 року – двадцять сьомий день невиконання рішення… І так далі.

Адже це свідчить про можливе використання Росією цього блоку для створення аварії. І про це мають бути щодня (!) поінформовані всі наші партнери та міжнародні ЗМІ.

Також ми маємо вимагати від наших партнерів діяти на випередження

Це треба робити і для того, щоб потім не було повторення ситуації з меседжами по Каховці, які домінували в інформаційному просторі США та Європи протягом перших 48 годин після катастрофи: "Українці звинувачують росіян в підриві станції, а росіяни - українців".

Ми маємо щодня звертати увагу наших партнерів на заяви і президента України Володимира Зеленського, і на заяви МАГАТЕ про замінування на ЗАЕС.

Також ми маємо вимагати від наших партнерів діяти на випередження. Простими словами, якщо РФ наважиться створити ядерну катастрофу, то мають бути чітко визначені/домовлені та публічно прокомуніковані кроки покарання агресора за трагедію.

"Чергові пекельні санкції" будуть лише підсилювати ворога та мотивувати його до ще більших страшних дій

Крім того, враховуючи можливі масштаби катастрофи, які будуть неспівставні за розмірами та наслідками з застосуванням тактичної ядерної зброї, наші партнери мають додати ядерну катастрофу до своїх "червоних ліній". Адже насправді вони вже були перейдені, коли Росія підірвала Каховську ГЕС – зона ураження станом на сьогодні вже на порядок більша, якщо порівняти з застосуванням тактичної ядерної зброї, й співставна із застосуванням зброї масового ураження.

РФ досі не покарана за цю страшну катастрофу, і саме це мотивує ворога підіймати ставки й розглядати варіанти ще більш потужної та страшної трагедії. Наші партнери мають нарешті подорослішати та почати діяти на випередження, щоб цьому запобігти.

І якщо, не приведи Боже, катастрофа на ЗАЕС станеться, незалежно від площі та географії ураження, партнери мають прийняти рішення про "закриття неба над Україною" - військові літаки мають захистити нас, Україну, і себе від ядерного терориста, який діє як типовий соціопат.

Інші варіанти дій, в тому числі і "чергові пекельні санкції" будуть лише підсилювати ворога та мотивувати його до ще більших страшних дій.

Вікторія Войціцька, екс-секретар комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, International Center for Ukrainian Victory