Експерт прогнозує, що автогаз у цьому році буде мати ціну від 45 до 60 відсотків від літра бензину / фото УНІАН, Олександр Синиця

На заході та півдні України продається більше якісне європейське пальне, в той час, як на сході і в центрі ринок наповнений продуктами міні-НПЗ місцевого виробництва. Про це сказав засновник групи "Прайм" Дмитро Льоушкін в коментарі агентству УНІАН.

За його словами, зараз ніша міні-нафтопереробних заводів в Україні дуже активізувалась. Були запущені всі міні НПЗ, які існували до війни, також побудували нові – іде активна переробка української сировини.

"Географічно в Україні на міні-НПЗ щільно "сидять" центр та схід України, а захід і південь "сидять" на європейському пальному. На західній Україні основні поставки з Литви та Польщі. Тому там менші витрати пального і автомобілі менше почали ламатися", - сказав він.

Відео дня

Українським автомобілістам власник АЗС радить переводити свої автомобілі на газ тому, що його в Україні не підробляють на відміну від бензину.

"Всі, хто їздять на бензині, мають переходити на газ, бо із якістю бензину буде проблема. Із бензином більше ризиків по якості, ніж із дизелем. Машину в ідеалі треба переводити на газ, якого на ринку багато і він дешевий", - сказав він.

Експерт прогнозує, що автогаз у цьому році буде мати ціну від 45 до 60 відсотків від літра бензину. Витрати цього виду палива хоч і більші на 10-15 відсотків, але ж він значно дешевший, тож їм завжди буде вигідно заправлятись.

"Якщо ви користуєтесь дизельним пальним, то обирайте собі одну мережу АЗС, яка влаштовує вас по якості, і не смикайтесь. Тому що буде велика конкуренція, мережі будуть боротися за своє ім’я", - порадив керівник АЗС "Прайм".

Ситуація на ринку пального в Україні: деталі 

Ціни на пальне в Україні знижуються вже другий місяць поспіль. У середньому дизельне пальне подешевшало на 3,5 грн - до 51,5 грн за літр, бензин А-95 і автогаз майже на 5 грн - до 47,8 і 25 грн за літр відповідно.

Експерти радять автомобілістам не запасатись талонами на пальне через можливе зниження його вартості.

Уряд України анонсував створення мінімального запасу палива й нафти для забезпечення життєдіяльності країни та підтримки її енергетичної безпеки.