Відвантаження залишаються близькими до 3,4 млн барелів на день вже другий тиждень / Ілюстрація REUTERS

Експорт сирої нафти з Росії не показує ніяких ознак зниження, навіть незважаючи на те, що уряд країни-агресора заявляє про скорочення видобутку.

Як повідомляє Вloomberg, відвантаження залишаються близькими до 3,4 млн барелів на день вже другий тиждень.

Потоки з російських портів практично не змінилися після відновлення на попередньому тижні і склали в середньому 3,4 млн барелів на день. Попит з боку решти покупців з Росії - переважно з Китаю, Індії та Туреччини -допоміг обсягам досягти нового максимуму в середньому за чотири тижні.

Відео дня

Як йдеться в матеріалі, морський експорт як і раніше не відображає скорочення видобутку, яке, за даними Московського Міністерства енергетики, в березні склало 700 000 барелів на день. Останні дані показують, що темпи переробки практично не змінилися з початку року і до 19 квітня були на 720 000 барелів на день вище, ніж за той же повний місяць минулого року.

Скорочення виробництва, яке мало початися в березні, вже повинно було почати проявлятися в цифрах експорту, але цього не сталося. У Росії відносно мало складських потужностей, які вона може використовувати в якості буфера на випадок скорочення видобутку.

Ситуація з нафтою

5 грудня 2022 року нафтові санкції ЄС проти Росії набули чинності..

За підсумками березня 2023 року Росії вдалося продати нафту на рівні показника, який фіксувався у квітні 2020 року - до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, Росія все ж заробила на 43% менше від експорту нафти. Це обумовлено тим, що зараз агресор змушений пропонувати свої Барелі більш обмеженому колу клієнтів і за меншу ціну. 

Незважаючи санкції Путін "відкрив" для себе нові ринки збуту - Індію та Китай. 

Міжнародне енергетичне агентство заявило, що скорочення видобутку нафти може призвести до скорочення світових поставок нафти на 400 000 барелів на день з березня по грудень. Таким чином протягом року попит на нафту може зрости на 2 мільйони барелів на день і досягти рекордної позначки в майже 102 мільйони барелів на день, тоді як пропозиція зросте лише на 1,2 мільйона.

Станом на 17 квітня 2023 року експорт російської нафти досяг "довоєнного" показника.

Вас також можуть зацікавити новини: