Фото energoatom.com.ua

Недалекоглядні рішення Міністерства енергетики України призвели до зриву термінів ремонтних робіт на атомних електростанціях.

Про це йдеться в офіційній заяві компанії НАЕК "Енергоатом".

Графік ремонту енергоблоків АЕС розроблявся заздалегідь і враховував численні фактори, включаючи балансове навантаження, пору року, технічні норми і правила, пояснили в НАЕК. 

Відео дня

Однак прийняте в квітні рішення Міненерго про скорочення виробництва "Енергоатому" на 2020 р.з 80,6 млрд до 73,7 млрд кВт-год. не враховувало ні технічних нормативів експлуатації енергоблоків АЕС, ні графіків планового ремонту.

"В результаті вперше в історії української атомної галузі відразу три енергоблоки були виведені в резерв на 1-3 місяці, а інші працювали з обмеженнями потужності на 10-40%", - заявили в компанії.

Наприклад, до ремонту енергоблоку №2 Запорізької АЕС атомники збиралися приступити на початку червня. 

Але введені Міненерго необґрунтовані балансові обмеження призвели до того, що блок потужністю 1000 МВт видавав тільки 580 МВт. А потім взагалі на три тижні був виведений в резерв і далі знову працював з обмеженням майже в 40% від встановленої потужності. 

У підсумку змістився термін використання ядерного палива і плановий ремонт також почався майже на два місяці пізніше: повинен був закінчитися на початку вересня, а завершився тільки в листопаді. 

"Саме штучні обмеження виробництва електроенергії на АЕС у квітні-серпні призвели до поточної ситуації", - заявили в "Енергоатомі". Аналогічна ситуація виникла і з обслуговуванням енергоблоків №4 та №5 Запорізької АЕС.

Про те, які загрози несе впроваджено штучне обмеження потужності українських АЕС і технічні наслідки це спричинить, "Енергоатом" неодноразово попереджав Міненерго, стверджують в НАЕК.

Компанія окремо наголошує, вже на початку листопада енергоблоки №2 та №4 ЗАЕС були готові до запуску. Але чиновники Держатомрегулювання дозволили підключити енергоблок №4 до мережі лише 14 Листопада. З урахуванням цього очікуваний термін підключення блоку №2 до мережі - до 25 листопада, енергоблоку №5 - 20 грудня.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з енергетики Андрій Герус повідомив, що 10 листопада виробництво електроенергії на теплових електростанціях і теплоелектроцентралях вперше в історії виявилося більше, ніж на АЕС. За його словами, це призвело до зростання ціни на електроенергію для промисловості.