Експерт зазначив, що Весь світ вступив в епоху дефіциту пального \ фото УНІАН

Дефіцит пального зараз є у всьому світі, зокрема в Європі, яка відмовляється від російських енергоносіїв, тому країни ЄС спершу забезпечуватимуть пальним свої ринки, а до України експортуватимуть його за залишковим принципом.

Про це в ефірі ТСН розповів експерт ринку пального Сергій Куюн.

"Весь світ вступив в епоху дефіциту. Після коронавірусу економіка відновлюється, люди починають більше подорожувати. Паралельно ми бачимо, що не вистачає нафтопереробних потужностей. Особливо в Європі поступова відмова від російських енергоносіїв – це додатковий фактор дефіцитупри цьому дефіциту досить великого", – пояснив експерт. 

"Відповідно що робитимуть європейські уряди? Вони будуть забезпечувати насамперед свої ринки. Відповідно для нас транзитні коридори, перевалювальні потужності у портах і таке інше… Тобто вони будуть забезпечувати себе, а нам віддавати, дозволяти експортувати за залишковим принципом", – сказав Куюн.

Він наголосив, що у світі всі дуже налякані зростанням цін на пальне.

"Подивіться на Байдена. Він у кожній промові каже про те, як страждають американські родини через ріст цін на нафтопродукти. Вже домогосподарки в Європі говорять про те, який дорогий бензин. Дійсно рекордні ціни. Відповідно вони зараз роблять все для того, щоб якось вгамувати ситуацію", – сказав експерт.

За його словами, в ситуації, що склалася, певні країни недоотримуватимуть пальне і серед них буде Україна. Адже в України немає власного виробництва. У цьому контексті Куюн переповів слова представника Міжнародної енергетичної агенції про те, що вихід з ситуації один – економія пального, його раціональне та відповідальне використання.

Як повідомляв УНІАН, на українських АЗС значно здешевшав автогаз. Зменшення роздрібних цін зумовлено збільшенням обсягів постачання автогазу в Україну й збалансуванням попиту на нього.

Вас також можуть зацікавити новини: