фото menr.gov.ua

На першому засіданні Антикризового енергетичного штабу в.о. міністра енергетики та захисту довкілля України Ольга Буславець представила комплекс кроків, спрямованих на подолання існуючих кризових явищ в енергетиці та попередження нових.

Про це йдеться у повідомленні Мінекоенерго.

В.о. міністра пояснила, що складна ситуація, в якій опинилася українська енергетика, виникла через дві системні проблеми: фізичну і фінансову розбалансованість енергетичної системи. Вони були спричинені, зокрема, імпортом електроенергії з Білорусі та Росії, зменшенням споживання електроенергії через теплу зиму і карантин; імпортом електроенергії з Білорусі та Росії, зростанням генерації з ВДЕ, що змушує постійно балансувати енергетичну систему.

Відео дня

Як наслідок, на шахтах і ТЕС накопичилася надмірна кількість вугілля, на яке нема попиту, а державні та приватні підприємства з усіх сфер генерації не отримали значної кількості коштів. Наразі борги ДП "Гарантований покупець" перед підприємствами ВДЕ становлять 7,5 мільярда гривень, НАЕК "Енергоатом" - 4 мільярди. "Укренерго" винне "Гарантованому покупцю" і АЕС 11,1 млрд гривень, а  споживачі та електропостачальники "Укренерго" – 5,3 мільярди гривень.

Така ситуація негативно впливає не лише на енергетику, але й на економіку країни в цілому. "Ми повинні розуміти, що енергетична галузь має свій ефект мультиплікативний на багато галузей. Енергетика є базовою, фундаментальною галуззю", - підкреслила Буславець.

Щоб виправити ситуацію Мінекоенерго затвердило новий Прогнозний енергетичний баланс, а також планує: укласти меморандум з інвесторами про зниження "зеленого тарифу", зупинити будівництво нових сонячних та вітряних електростанцій по системі "зеленого" тарифу та перейти на конкурентну систему підтримку (аукціони). Також планується перегляд паливного балансу Україні, в подальшому його будуть розраховувати на 2-5 років, щоб можна було визначати реальні потреби у вугіллі та розробляти довготермінові програми розвитку вугільної галузі. 

Також планується усунути адміністративні обмеження на ринку електроенергії, щоб виробники не зазнавали збитків через викривлені ціни, вдосконалити систему ПСО з перспективою переходу на європейську модель підтримки населення, прийняти низку законопроектів, щоб погасити заборгованість перед "Енергоатомом" і "Укргідроенерго" у розмірі 12 мільярдів гривень, вивільнити ще 700 мільйонів гривень на погашення заборгованості Укренерго перед ВДЕ та АЕС та 200 мільйонів євро на заходи з безпеки експлуатації атомних енергоблоків.

За результатами засідання учасники попередньо схвалили проект рішення Антикризового енергетичного штабу, щоб надалі погодити його з усіма зацікавленими сторонами й затвердити ці першочергові кроки подолання кризи.