Олександр Харченко оцінив сиутацію в Харкові після атак по обʼєктах енергетики / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Після атак РФ по обʼєктах енергетичної інфраструктури Харкова ситуація в місті дуже складна. Для відновлення спроможностей для постачання електроенергії та тепла потрібна складна і інтенсивна робота. 

Про це розповів "Главреду" директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. За його словами, більш важливим є вирішення питання про те, як будуть забезпечувати теплом ті райони Харкова, що найбільше постраждали від атаки по теплоелектроцентралі.

"Є багато роботи над цим питанням, але я певен, що вирішити питання з опаленням до початку опалювального сезону можливо. Питання електромереж так само буде вирішено – вони так само будуть відновлені. Роботи тривають і триватимуть надалі. Питання в тому, що пошкоджена генерація, і це більш небезпечно, тому що, на жаль, генераційні обʼєкти швидко відновити неможливо", – зазначив експерт.

Відео дня

За його словами, на відновлення спроможностей енергосистеми України з вироблення необхідної кількості енергії піде 1,5 - 2 роки.

Удари по енергетичній інфраструктурі Харкова

Останніми тижнями російські окупанти прицільно гатять по критичній інфраструктурі України. Чи не найбільше постраждав Харків. 

Зокрема, внаслідок втратила основні потужності генерування теплової та електричної енергії для Харкова ТЕЦ-5. Відновлення централі передбачає виготовлення ексклюзивного обладнання енергоблоків, зокрема, турбін та генераторів. Процес реконструкції обʼєкта може тривати не один рік.

Ситуація в енергосистемі Харкова та області важка. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, що існує дефіцит для 300 тисяч мешканців Харкова і загалом для 550 тисяч по області. 

Вас також можуть зацікавити новини: