Росія скорочує видобуток на 2 мільйони барелів на добу / ілюстрація REUTERS

Росія готується застосувати досвід конкурентів, які видобувають сланцеву нафту в США, які підготовлюють, але не вводять в експлуатацію свердловини, доки ціна на нафту не досягне потрібного рівня.

Учасник ОПЕК+, Росія, у рамках пакту скорочує видобуток на 2 мільйони барелів на добу, головним чином, на зрілих родовищах з високим обводненням. Про це повідомляє «Reuters».

Читайте такожНайгірше на нафтовому ринку вже позаду – голова ОПЕК

Відео дня

Низькі ціни на нафту не стимулюють компанії бурити більше свердловин, щоб забезпечити гарний запас для нафтовидобутку в майбутньому, тому влада РФ планує активізувати буріння за рахунок пільгових кредитів, в рамках яких нафтокомпанії отримають 400 мільярдів рублів на формування фонду незакінчених свердловин.

Одним з авторів ідеї став заступник міністра енергетики РФ Павло Сорокін, колишній нафтогазовий аналітик американського інвестбанку Morgan Stanley.

Сорокін зазначив, що підтримка нафтосервису в умовах зниження попиту на буріння дозволить зберегти компетенцію і кадри, а також створити необхідний фонд незакінчених свердловин, готових до запуску у момент, коли з'явиться необхідність у нарощуванні видобутку.

Читайте такожОПЕК через коронавірус очікує історичного падіння попиту на нафту

"Зараз з Мінфіном допрацьовується стимулюючий механізм у розмірі ставки рефінансування ЦБ, який буде застосовуватися після введення свердловин в експлуатацію, щоб знизити вартість володіння свердловиною в її непродуктивний період", - сказав він.

Міністр енергетики РФ Новак раніше заявляв, що компанії будуть бурити свердловини протягом 2 років до закінчення угоди, яка спливає квітні 2022 року.

Експлуатаційний фонд свердловин в РФ - близько 180.000 штук, на них у 2019 році, згідно з даними Міненерго РФ, було видобуто 11,3 мільйона барелів на добу.

Нагадаємо, що на початку березня 2020 року учасники ОПЕК і її партнери на зустрічі у Відні не змогли домовитися щодо подальшого зниження обсягів видобутку. На зниження тоді наполягала Саудівська Аравія, а Росія виступила проти. Провал переговорів призвів до падіння цін на нафту до мінімуму за 18 років. На її вартість також вплинула пандемія COVID-19.

Однак у квітні країни ОПЕК+ погодили умови найбільшої у своїй історії угоди щодо скорочення видобутку нафти в травні та червні - на 9,7 млн б/c. Нова домовленість передбачає особливі умови для Мексики.

6 червня 2020 року дію угоди було подовжено до кінця липня 2020 року.