Більшість українців із нетерпінням чекають настання новорічних і різдвяних свят, адже для багатьох це можливість відкласти всі буденні справи та радісно провести час у теплому колі сім'ї та друзів.

Останнім часом все частіше стали надходити повідомлення про те, що атмосферу новорічної казки може затьмарити відсутність життєво необхідних для комфортного життя умов – електрики та опалення в наших будинках.

Міжгалузева Асоціація "Теплокомуненерго" приголомшила країну попередженням, що під час новорічних свят українські міста та селища можуть залишитися без опалення через кризу в галузі.

Відео дня

Справа в тому, що тепловикам не вистачає газу, який постачає держхолдинг "Нафтогаз України" за пільговою ціною.

Попри те, що уряд змусив "Нафтогаз" поставляти блакитне паливо за фіксованою ціною, ніхто не обмовив його обсяги. Тому за доступною ціною тепловики отримують газ у встановленому "Нафтогазом" обсязі, а за все, що використовується понад цю норму, потрібно заплатити ринкову вартість – понад 45 гривень за кубометр.

Звичайно, діючі тарифи на теплопостачання для населення не покривають нинішні космічні ринкові ціни на блакитне паливо. Звідси високий ризик прикрутити вентиль споживачам.

У самому "Нафтогазі" запевняють, що всі контракти вони виконують, у той час, як жадібні тепловики просять газ не для обігріву населення, а щоб продавати тепло комерційним підприємствам за високими цінами і заробити на цьому грошей.

У цій ситуації обидві сторони хороші: "Нафтогаз України" диктує свої умови, використовуючи домінуюче становище, а тепловики намагаються знайти спосіб вивудити з ринку додаткову грошики. Хоча гострі фінансові проблеми у них дійсно є.

Олів'є доведеться нарізати тремтячими від холоду руками

Споживач опиняється крайнім і змушений переживати, що олів'є доведеться нарізати тремтячими від холоду руками, а зігріватися - як потрапили на мороз герої кінофільму "Іронія долі".

Очевидно, що відключення від теплопостачання українців, які збираються за новорічними та різдвяними столами, загрожує серйозним політичним скандалом, і влада зробить все можливе, щоб не допустити подібного сценарію.

Водночас "точкові заморозки" у невеликих містах і селищах, де якась котельня розорилася через невміле управління, - цілком можливі. Такі ризики існували щозими.

А як складається ситуація з поставками електроенергії? Чи будуть світитися гірлянди на наших ялинках?

Скептики регулярно лякають українців прогнозами про можливі масові відключення електрики в морозні дні через дефіцит потужностей в національній енергосистемі.

Багато українців, особливо живуть у приватних секторах, неодноразово вже сиділи без світла в році, що минає і, особливо, в морозні грудневі дні, що наступили. Особливе співчуття викликають сім'ї, у чиїх будинках відсутність електропостачання також означає відключення тепла й неможливість користуватися водою та каналізацією.

Віялові відключення вже почалися

В останні тижні 2021 року в багатьох регіонах поповзли тривожні обговорення про те, що віялові відключення вже почалися. Однак, тут варто розібратися в нюансах.

Оператор системи розподілу, тобто місцеве обленерго, щомісяця складає графік точкового відключення споживачів для розвантаження мереж та проведення ремонтів.

Не варто їх плутати з графіками аварійних відключень в енергосистемі країни. Адже аварійне, або як в народі кажуть, віялове відключення передбачає істотне розвантаження енергетичної системи - відключення великої кількості споживачів, у першу чергу, промислових із попереднім повідомленням про це.

Тобто замаскувати масштабне віялове відключення під локальний ремонт мереж місцевого обленерго неможливо. Масштаби двох процесів просто непорівнянні.

Звичайно, споживачеві, що сидить у своєму будинку без світла, по суті все одно, з чим пов'язано це відключення, і який воно має масштаб.

Між тим, українським енергетикам дійсно необхідно максимально оптимізувати підготовку до опалювального сезону.

Чому не проводили ремонтні роботи протягом року

Тут виникає питання до місцевих обленерго: чому вони не проводили ремонтні роботи протягом року, коли не було пікового споживання. А взимку раптом згадали, що їм потрібно освоювати інвестиційні програми, щоб обґрунтувати свої тарифи. І в грудні точно не варто відключати електропостачання в безлічі будинків на тривалий час.

Готовність всього енергетичного комплексу України до нинішнього опалювального сезону дійсно залишає бажати кращого. На складах теплових електростанцій, які традиційно виробляють третину електрики в країні, знаходяться мінімальні запаси вугілля. Основний розрахунок на імпортні поставки по морю, а також власне вугілля, яке ще потрібно добути.

Брак потужностей теплової генерації компенсує атомна промисловість. Цієї зими українські АЕС виробляють рекордні обсяги електрики, а в лютому відбудеться історична подія – в роботу повинні включитися всі п'ятнадцять атомних енергоблоків.

Поки українцям не варто побоюватися того, що їхні будинки будуть масово знеструмлені. Але як завжди життя може внести свої корективи, і локальні проблеми з електрикою через морози або через погано спланованого графіка ремонтів можливі.

Ганна Бредіхіна