Ілюстрація REUTERS

Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у січні-квітні 2020 року скоротився на 40% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 15,5 млрд кубометрів, йдеться в повідомленні Оператора ГТС України».

Читайте такожУкраїна готова забезпечити транзит газу до Польщі в разі припинення поставок з Росії

Разом з тим відзначається, що з початку 2020 року потужності для транзиту газу з РФ повністю оплачені російським «Газпром» відповідно до нового транзитного контракту.

Відео дня

Зокрема, у квітні транзит газу з РФ територією України становив 4,4 млрд куб. м, що на 1% менше, ніж за березень цього року, але на 46% менше щодо квітня 2019 року.

У компанії відзначили, що, крім транзиту газу з РФ, у квітні «Оператор ГТС України» здійснив транспортування тестових обсягів блакитного пального зі Словаччини до Польщі на замовлення міжнародного трейдера в рамках нової послуги short-haul (транзит на короткі відстані).

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році транзит природного газу через українську газотранспортну систему збільшився на 3,2% - до 89,58 млрд кубометрів.

З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператора ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.

30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що «Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. м в перший рік і 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.