Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна має намір в середньостроковій перспективі транспортувати в країни ЄС водень / Ілюстрація REUTERS

Україна вивчає можливості експорту до Європи нового виду палива - водень.

Про це йдеться на сайті Міністерства енергетики.

Читайте такожВодень замість газу: чи стане Україна світовим експортером нового виду палива

Відео дня

"Міністерство буде максимально сприяти співпраці українського бізнесу із зарубіжними партнерами, створювати необхідну регуляторну базу, систему сертифікації продукції тощо. Для нас важливо, щоб ринок з самого початку створення відповідав європейським стандартам і відразу був інтегрований в європейський ринок", - сказав заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

За його словами, вже розпочато роботу з оцінки можливостей української газотранспортної системи, необхідних інвестицій для її модернізації, щоб забезпечити транспортування водню до країн ЄС.

"Питання експортних поставок водню в Європу доцільно розглядати в комплексі з питанням ресурсів і потужностей виробництва водню. Комплексне бачення всіх складових буде викладено в нашій водневій стратегії, і вона повинна окреслити бачення України в розвитку водневої галузі. Ми за економічно доцільні та екологічно безпечні шляхи майбутнього партнерства з Європою", - заявила заступник міністра Юлія Підкоморна.

Вона також зазначила, що вже зараз варто розпочинати відповідні освітні курси у вищих навчальних закладах, адже необхідно готувати професіоналів, які розвиватимуть нову галузь.

Транспортування водню в Європу:

  • Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна має намір в середньостроковій перспективі транспортувати в країни Європейського Союзу водень, використовуючи потужності своєї газотранспортної системи.
  • Міністерство енергетики найближчим часом розробить стратегію водневої економіки України та регуляторне поле для запуску ринку водню в нашій країні.
  • Воднева стратегія є невід'ємною частиною європейської зеленої угоди. Ця масштабна ініціатива покликана перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Єврокомісія окремо виділяє Україну як пріоритетного партнера у розвитку водневої енергетики, враховуючи її природні ресурси, взаємопов'язаність інфраструктури та технологічний розвиток.
  • У червні Міністерство енергетики України приєдналося до Європейського альянсу з чистого водню.