Відключень можна уникнути, якщо українці будуть її споживати ощадливо / фото УНІАН, Олександр Синиця

В Україні за умови зниження температури до мінус 8 і нижче можливі відключення елекроенергії на 2-3 години. Як зауважив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, цього можна уникнути, якщо українці будуть її споживати ощадливо.

За його словами, російськими окупантами знищено, захоплено чи пошкоджено 50% генерації, що була до війни. Зокрема, десь 70% вугільної генерації, яка працює як маневрові потужності в нашій енергосистемі.

"При мінус 8 і нижче, за нашими оцінками, не буде чим перекривати дефіцит. На жаль, європейська енергосистема має певні обмеження в перетинах з українською. Тому в якийсь момент настане час, коли доведеться обмежувати споживання в пікові години, тобто між 8 і 10 ранку або 17 і 20-21 вечора", – наголосив експерт.

Відео дня

Проте, як він зазначив, якщо українці почнуть скорочувати споживання електроенергії в ці пікові години, то ймовірно можна буде обійтись без відключень. 

"В Україні є близько мільйона квартир у багатоквартирних будинках. Якщо в кожній квартирі економлять 3-4 кВт - це вже дуже помітний результат для енергосистеми. Включити електрочайник – це 2 кВт, бойлер – щонайменше 1,5 кВт", – підкресилив Харченко.

Поточна ситуація в українській енергосистемі

В ніч на 25 листопада російські окупанти влаштували чергову атаку дронів на Україну, випустивши рекордну кількість ударних БПЛА - близько 75 "Шахедів", з яких 74 збили. Тоді ж навколо Києва було пошкоджено магістральні лінії електропередачі, через що, за словами голови правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, існували ризики впровадження обмежень електропостачання. Проте енергетикам вдалося пройти день без будь-яких графіків відключень.

27 листопада через ускладнені погодні умови потерпали 16 областей України, негода залишила без світла 2019 населених пунктів. Найскладніша ситуація спостерігалася в Одеській, Миколаївській та Київській областях.

Наразі, за словами прем’єра-міністра України Дениса Шмигаля, поки що генерація українських систем покриває потреби населення.

Вас також можуть зацікавити новини: