В ЄС переконані, що виділення Росії може підштовхнути Володимира Путіна до повного припинення поставок до Європи / фото REUTERS

10 країн Євросоюзу вимагають ввести обмеження на ціни на газ для всіх постачальників.

Про це повідомляє Financial Times.

Відео дня

Як повідомляє видання, деякі країни-члени ЄС переконані, що виділення Росії може підштовхнути Володимира Путіна до повного припинення поставок до Європи.

За словами офіційних осіб, серед країн-членів ЄС, які виступають проти пропозиції ввести обмеження виключно на імпорт російського газу - Італія, Польща та Греція.

Кремль пригрозив припинити всі поставки в Європу в разі введення ЄС граничного рівня цін на газ. Поставки російського газу в блок скоротилися приблизно на 80% до 84 млн кубометрів на день з початку вторгнення Росії в Україну.

Як пише видання, відсутність консенсусу щодо обмеження ціни на газ означає, що ця пропозиція буде обговорюватися лише коротко на екстреній зустрічі міністрів енергетики в п'ятницю, призначеній для узгодження заходів, які допоможуть споживачам і компаніям подолати енергетичну кризу.

Офіційні особи заявили, що встановлення обмеження ціни на російський газ, ймовірно, потребуватиме одностайного схвалення всіх 27 держав ЄС, оскільки це буде розглядатися як блокова санкція. Загальне обмеження ціни на газ може бути прийнято кваліфікованою більшістю. Угорщина, Австрія та Нідерланди висловили застереження щодо загального обмеження.

Прихильники обмеження ціни на весь імпорт газу пропонують встановити її вище поточних цін в Азії та США, щоб гарантувати, що міжнародні трейдери матимуть стимул робити поставки до Європи.

Ситуація з газом:

31 серпня "Газпром" призупинив постачання газу в Європу по "Північному потоку-1". У компанії заявив, що на частинах трубопровідного компресора були виявлені витоки масла, і обладнання довелося відключити до усунення витоку.

Своєю чергою Siemens Energy, яка зазвичай обслуговує турбіни Nord Stream 1, заявила, що такий витік не повинен зупиняти роботу трубопроводу.

2 вересня російська газова компанія "Газпром" оголосила про повну зупинку прокачування газу по трубопроводу "Північний потік-1" на невизначений термін. 3 вересня Білий дім відреагував на повну зупинку "Північного потоку".

На тлі зупинки російського газопроводу "Північний потік" спотова ціна газу в Європі вранці 5 вересня підскочила на 30% майже до 2900 доларів за тисячу кубометрів.

6 вересня президент Франції Еммануель Макрон підтримав запропоновані Єврокомісією варіанти обмеження ціни на російський газ.

7 вересня 2022 року з'явилася інформація про те, що Єврокомісія готова запропонувати граничну ціну на російський газ.

Вас також можуть зацікавити новини: