Термомодернізація соціальних об’єктів Рівненської області, що триває в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", дозволяє економити половину коштів, що раніше витрачалися на опалення.

Про це розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.  

"Наприклад, в Дубровицькому НВК, завдяки президентській програмі, вдалося утеплити дах, стіни, замінити систему теплопостачання. Ліцей відключили від централізованого опалення", – зазначив він.   

Відео дня

Голова ОДА навів дані економічного ефекту від ремонту. Так, за 2021 рік для опалення закладу використали 106 тонн пелет і 90 кв м дров, з яких отримали 622 Гкал. При закупівлі 1 Гкал за ціною 1863 грн, вартість послуг становила б більше мільйона. Але завдяки термомодернізації економія склала 800 тис. грн.

Іншим прикладом є школа селища Малеве, що має площу 4000 кв м. На сьогодні там уже провели утеплення перекриття другого поверху та стін фасадів. До проведення модернізації на опалення школи йшло 200-250 кв м твердого палива в місяць. При цьому середня температура в класах була лише 10-14 градусів. В результаті термомодернізації в школі стабільно тримається 18-20 градусів тепла, а економія на місяць становить більше 40%.

Також Віталій Коваль нагадав, що цього року на Рівненщині стартує програма президента України "Велика термомодернізація". В її рамках планується утеплити багатоповерхівки у населених пунктах від 30 тисяч жителів.

Як раніше повідомив координатор програми "Велике будівництво" і заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, в 2021 році в Україні було побудовано "з нуля" та оновлено більше ніж 120 навчальних закладів.