Вихід Хохштейна з Нафтогазу є "поганим знаком", вважають експерти / фото Голос Америки

Американський бізнесмен Амос Хохштейн 12 жовтня припинив повноваження в якості незалежного директора в наглядовій раді енергетичної держкомпанії «Нафтогаз України».

Як йдеться у статті Kyiv Post, вихід Хохштейна з правління підкреслює проблеми в "Нафтогазі" і є поганим знаком для компанії, але «не таким поганим, як основні причини».

«Хохштейн порушив "негідний" меморандум з "негідною і сумнівною" американською компанією Louisiana Natural Gas Exports для постачання скрапленого природного газу в Україну і висловив підтримку генеральному директору "Нафтогазу" Андрію Коболєву, якого нещодавно звинуватили у розкраданні. Звинувачення випливали з урядового аудиту, який стверджував, що компанія допустила порушень на 6,5 млрд доларів і вже недоплатила уряду 2,8 млрд доларів», - нагадують автори статті.

Відео дня

На думку Андрія Фаворова, який донедавна очолював інтегрований газовий бізнес в "Укргазвидобуванні", дочірній компанії "Нафтогазу", відхід Хохштейна може означати закінчення цілої "ери формування незалежного ринку газу в Україні".

Фаворов назвав Хохштейна одним із тих, хто дав змогу «зачистити великі (тіньові) схеми і відкрити Україну для європейського газового ринку», а також зробити державу несамостійною від «настрою однієї людини, що сидить у Кремль".  У 2015 році, після того, як Росія розпочала свою війну на Донбасі та анексувала Крим, Хохштейн, тоді головний енергетичний дипломат США, допоміг Україні отримати зворотний природний газ зі Словаччини, незважаючи на спроби Росії заблокувати цей процес.

Фаворов описав Хохштейна як "професіонала світового класу в нафтовій і газовій промисловості", який глибоко розуміє глобальні геополітичні та комерційні процеси на газовому ринку.

"Він дав впевненість як міжнародним, так і вітчизняним інвесторам, що компанія керується відповідно до найкращих корпоративних принципів", - сказав Фаворов.

Тепер, після його відставки, громадськість поставить під сумнів не лише "Нафтогаз", а й інші великі державні компанії щодо "рівня політичного впливу" на їх управлінську діяльність, йдеться у статті.

Автори матеріалу наголошують, що 6 жовтня Нафтогаз перетворився на «одного з найбільших боржників в Україні». Після перевірки Державний ревізійний комітет оголосив, що "Нафтогаз" допустив податкові порушення та значно занизив свої доходи та суму грошей, яку він виплатив у вигляді дивідендів. Керівництво "Нафтогазу" заперечувало будь-які протиправні дії та заявило, що Державна служба аудиту не надала жодних фактів, що підтверджують його твердження. Бухгалтерський облік Нафтогазу відповідає законодавству, заявили в компанії.

"Державна аудиторська служба не виявила фактичного збитку майнових прав ні компанії, ні держави", - йдеться в повідомленні прес-служби "Нафтогазу" Kyiv Post.

"Я дуже скептично ставлюсь до цього аудиту", - сказав Олександр Харченко, директор Дослідницького центру енергетичної промисловості. “Доповідь зроблена не професійно. На мою думку, це як політичний інструмент для тиску на керівництво Нафтогазу".

Харченко вважає, що люди, які ініціювали цей аудит, можуть планувати напад на Коболєва та керівництво "Нафтогазу" особисто, не замислюючись про наслідки, які ці дії можуть мати для України.

"Вони навіть не можуть оцінити, наскільки це небезпечно і наскільки це погано для іміджу України", - сказав Харченко.

Експерти вважають, що хтось хоче усунути Коболєва з компанії або принаймні дискредитувати його через чутки про те, що він міг би стати наступником прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, якщо президент Володимир Зеленський прийме рішення про заміну глави уряду, йдеться у статті.

"Це були найсерйозніші претензії до роботи (роботи Кобольєва)" з моменту його призначення в березні 2014 року, сказав Геннадій Кобаль, аналітик аналітичного центру "Експро" в енергетичній галузі. Кобаль додав, що "Нафтогаз" потребує підтримки зараз як ніколи - від'їзд Хохштейна надсилає поганий сигнал, який дехто розглядає як його спробу втекти від обов'язків, які він мав у "Нафтогазі".

"Дуже погано, коли компанію звинувачують (у неправомірних діях), а член наглядової ради залишає, бо здається, що член не хоче нести відповідальність за ці звинувачення", - сказав він.