НБУ презентував програму дій на 2019 рік / фото facebook/NationalBankOfUkraine

Національний банк України оприлюднив програму своїх дій на 2019 рік, яка є дорожньою картою для реалізації середньострокової Стратегії регулятора.

Читайте такожНБУ запустив нову модель управління ліквідністю банків

Як зазначається в презентації програми, представленої в НБУ, в 2019 році регулятор зобов'язується докласти максимум зусиль для забезпечення низької та стабільної інфляції, а також стабільної, прозорої та ефективної банківської системи, відновлення кредитування, ефективного регулювання фінансового сектору, вільного руху капіталу і фінансової інклюзії.

Відео дня

Важливою передумовою для досягнення зазначених цілей Нацбанк назвав відсутність істотних шоків у внутрішньому і зовнішньому середовищі.

Підбиваючи підсумки 2018 року, голова НБУ Яків Смолій зазначив, що за підсумками минулого року економічне зростання в Україні стало максимальним за сім років, інфляція - мінімальною за п'ять років, при цьому міжнародні резерви України зросли до п'ятирічного максимуму, а банківська система вперше за п'ять років показала річний прибуток.

«Курс гривні зміцнився на 1,4% за 2018 рік. Це ознака стабілізації на валютному ринку», - підкреслив голова НБУ, відзначаючи зміцнення довіри українців до національної валюти, яка не похитнулося навіть у період російської агресії в Керченській протоці і запровадження воєнного стану в ряді областей України.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у березні 2018 представив стратегію на середньостроковий період, розроблену вперше за столітню історію свого існування.

Метою стратегії є низька і стабільна інфляція; стабільна, прозора і ефективна банківська система; відновлення кредитування; ефективне регулювання фінансового сектору; вільний рух капіталу; фінансова інклюзія; сучасний, відкритий, незалежний, ефективний центральний банк.