У НБУ повідомили про наміри подати апеляцію на рішення суду \ Фото УНІАН

В Євросоюзі виступили із офіційною заявою щодо ситуації з "ПриватБанком".

Читайте такожСуд визнав незаконною націоналізацію «ПриватБанку», в НБУ обіцяють судитися далі

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сторінці Представництва ЄС у Facebook. "У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду та Національного банку України націоналізувати "ПриватБанк" на вимогу колишніх власників як єдиного ефективного методу захисту вкладників банку – українського народу та бізнесу – і стабільності фінансової системи", - йдеться в заяві.

Відео дня

"І хоча це потребувало вливання близько 160 млрд грн коштів українських платників податків для відновлення платоспроможності банку, це забезпечило довгострокову життєздатність "ПриватБанку", захистило гроші мільйонів українських громадян і зміцнило економічне здоров’я країни", - переконані в ЄС.

У цьому контексті в Євросоюзі вітають реформу корпоративного управління "ПриватБанку" на чолі з незалежною наглядовою радою, а також трансформацію бізнес-моделі фінустанови, що "вже призвело до посилення ефективності та стабільності всієї банківської системи".

"Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектору України, зокрема, за допомогою запровадження принципів розумного корпоративного управління, а також зусиль Міністерства фінансів щодо реформування корпоративного управління в державних банках. Важливо, що влада не припиняє свої зусилля щодо відшкодування збитків від колишніх власників та пов’язаних сторін збанкрутілих банків", - сказано в заяві.

"Сторона обвинувачення та судочинство мають повноцінно скористатися висновками звіту спеціалістів Kroll на замовлення НБУ. Міжнародні партнери України уважно стежитимуть за розвитком подій у цій сфері", - підсумовується у заяві.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки та оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський та його партнер Геннадій Боголюбов.

Сьогодні, 18 квітня, Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним і скасував рішення 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави. Повний текст рішення колегія суддів обіцяє оголосити протягом десяти днів.

Згідно зі спільною заявою Національного банку, Міністерства фінансів і «ПриватБанку», повернення фінустанови його колишнім власникам за допомогою скасування рішення про націоналізацію неможливе.

Також у НБУ повідомили про наміри подати апеляцію на рішення суду у встановлені строки, або протягом 30 днів із моменту отримання повного тексту судового рішення.

Голова правління банку Петро Крумханзл запевнив, що рішення суду про скасування націоналізації не вплине на роботу «ПриватБанку». За його словами, банк працює в стандартному режимі, його ліквідність на сьогодні - майже 100% і немає жодних нестандартних ситуацій, включаючи масове зняття грошей з рахунків і ліміти на такі операції.

Міжнародні партнери України, зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку», а також про важливість відшкодування збитків колишніми власниками збанкрутілих банків і про наміри ретельно стежити за подіями в цій сфері.