Ілюстрація / REUTERS

Президент України Петро Порошенко доручив забезпечити безперебійну роботу всіх філіалів державного "ПриватБанку" і провести оцінку суддів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час засідання РНБО у зв'язку з ситуацією, що склалася з "ПриватБанком".

"Сьогодні нашими скоординованим діями ми маємо прибрати будь-які ризики, захистити інтереси людей, захистити позицію щодо стабільності національної грошової одиниці. І не допустити паніку, яка може бути викликана на ринку", - сказав Порошенко.

Відео дня

Своєю чергою, голова Національного банку України Яків Смолій висловив здивування сьогоднішнім рішенням суду. Він додав, що "виходячи з тієї інформації, яка була озвучена на засіданні суду... ми попередньо можемо робити висновок, що повернення банку до попередніх власників неможливе".

"Ми робимо все можливе для того, щоб не допустити паніки. І щоб не допустити інформаційного впливу на стабільність банківської системи", - сказав Смолій.

Читайте такожВ Євросоюзі офіційно виступили із заявою щодо ситуації з "ПриватБанком"

Він додав, що НБУ звертатиметься до Міністерства юстиції та Вищої ради правосуддя для того, щоб "переглянути" це судове рішення. "Безумовно, ми будемо подавати апеляцію на рішення цього суду після того, як ми отримаємо повне рішення. І будемо докладати всіх зусиль для того, щоб не допустити ухвалення рішення по денаціоналізації "ПриватБанку", - наголосив голова НБУ.

Міністр фінансів Оксана Маркарова також відзначила, що не погоджується з рішенням суду, і додала, що підтримує апеляцію.

Крім того, міністр юстиції України Павло Петренко наголосив, що "всі рішення, які приймалися щодо націоналізації банку, були законними". "Ми очікуємо мотивувальну частину, повного тексту рішення (суду - УНІАН) для того, щоб дати йому належну юридичну оцінку і подати апеляцію", - сказав він.

Також міністр висловив думку, що Окружний адміністративний суд виносив багато "неоднозначних рішень". "У мене пропозиція до учасників наради – звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії з проханням, з пропозицією пришвидшити… процес кваліфікаційного оцінювання суддів перших інстанцій і цього конкретного суду для того, щоб ми отримали новий суд, новий склад суддів, які пройдуть кваліфікаційне оцінювання і оцінку на доброчесність", - сказав Петренко.

Підсумовуючи нараду, Порошенко зазначив, що вносить пропозицію до Нацбанку – забезпечити безперебійну роботу всіх філіалів банку, укомплектувати їх готівкою та не допустити збоїв у функціонуванні.

Мінфіну президент доручив проаналізувати "ризики та загрози, пов’язані з можливим виконанням рішення" суду, якщо воно набере чинності, а також "прорахувати можливі збитки держави".

Порошенко також підтримав пропозицію Петренка. "Звертаємося з проханням прискорити кваліфікаційне оцінювання, в тому числі, і в частині доброчесності. З залученням, якщо буде потрібно, громадських активістів, Громадської ради доброчесності для того, щоб перезапустити Окружний адміністративний суд міста Києва, і забезпечити, щоб нарешті він пройшов судову реформу", - сказав президент.

Крім того, він звернувся до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури України з проханням оцінити після завершення усіх необхідних судових процедур можливості порушення кримінальної справи за неправосудні рішення.

"Щодо загальної стабільності банківської системи, я просив би завтра провести необхідні комунікаційні кроки для того, щоб пояснити суспільству, що позиція влади – влада контролює ситуацію, влада не допустить негативного розвитку подій і забезпечить необхідні кроки для збереження стабільності", - сказав Порошенко.

Крім того, він дав доручення МЗС "забезпечити своєчасне інформування наших міжнародних партнерів, включно з Європейським банком реконструкції та розвитку… Європейського інвестиційного банку, Світового банку, Міжнародного валютного фонду і представників країн Великої сімки, представників Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу".

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки та оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський та його партнер Геннадій Боголюбов.

Сьогодні, 18 квітня, Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним і скасував рішення 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави. Повний текст рішення колегія суддів обіцяє оголосити протягом десяти днів.

Згідно зі спільною заявою Національного банку, Міністерства фінансів і «ПриватБанку», повернення фінустанови його колишнім власникам за допомогою скасування рішення про націоналізацію неможливе.

Також у НБУ повідомили про наміри подати апеляцію на рішення суду у встановлені строки, або протягом 30 днів із моменту отримання повного тексту судового рішення.

Голова правління банку Петро Крумханзл запевнив, що рішення суду про скасування націоналізації не вплине на роботу «ПриватБанку». За його словами, банк працює в стандартному режимі, його ліквідність на сьогодні - майже 100% і немає жодних нестандартних ситуацій, включаючи масове зняття грошей з рахунків і ліміти на такі операції.

Міжнародні партнери України, зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку», а також про важливість відшкодування збитків колишніми власниками збанкрутілих банків і про наміри ретельно стежити за подіями в цій сфері.