1

17-18 квітня у Харкові пройшов IV інвестиційний форум, який зібрав керівників великих компаній-інвесторів, міжнародних організацій, народних депутатів і представників влади. Цього року форум був присвячений інноваціям як основі сталого розвитку бізнесу та економіки загалом.

Як зазначила учасник форуму, голова правління Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук, досягнення 17 цілей сталого розвитку, прийнятих ООН на період з 2015 по 2030 роки (подолання бідності, голоду, покращення систем охорони здоров'я та освіти, скорочення нерівності, доступ до екологічно чистої енергії тощо), можливе лише за активного залучення бізнесу.

Присутні керівники великих компаній-інвесторів розповіли про проекти корпоративної соціальної відповідальності бізнесу в освіті.

Відео дня

"80% студентів України хочуть виїхати з країни. А серед тих, хто навчається за кордоном, лише 2% хочуть повернутися на батьківщину. Тому значну увагу ми приділяємо освітнім проектам", - заявила голова департаменту сталого розвитку "ДТЕК Енерго" Вікторія Гриб.

За її інформацією, програми соціального партнерства ДТЕК охоплюють сфери охорони здоров'я, енергоефективності, покращення бізнес-середовища та підвищення активності громад.

В рамках форуму учасники також відвідали фабрику "Філіп Морріс Україна", де були продемонстровані передові підходи впровадження екологічного виробництва і практик сталого розвитку в бізнес-процеси на всіх рівнях.

Компанія взяла на себе зобов'язання до 2030 року скоротити викиди СО2 на 40%.

У 2018 році "Філіп Морріс Україна" закінчила будівництво і запустила твердопаливний котел, який дозволить перевести фабрику з газу на поновлювані джерела енергії (лушпиння соняшника). Потужності котла достатньо, щоб забезпечити теплом і гарячою водою понад 3000 будинків.

На даний проект компанія інвестувала 63 мільйони гривень і очікує, що він дозволить скоротити викиди вуглекислого газу на 20%.

Присутні на форумі народні депутати також обговорили з бізнесом необхідність впровадження більш передбачуваною і необтяжливою податкової політики.

"У країнах Євросоюзу податкові закони формують фіскальну політику мінімум на п'ять років. Передбачувані правила гри вкрай важливі для бізнесу. В Україні, на жаль, правила гри змінюються щорічно, вводяться податки, які бізнес платити не може", - заявив народний депутат Леонід Козаченко.

Також обговорювалися пропозиції скасування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. За розрахунками експертів у 2018 році 45% податку не було зібрано до місцевих бюджетів через існування схем ухилення та слабкого механізму контролю. Також податок суперечить європейським директивам, які Україна зобов'язана імплементувати.