Ілюстрація REUTERS

Судді Окружного адміністративного суду Києва заявили про тиск на них у зв’язку з рішенням у справі щодо націоналізації «ПриватБанку» і закликали правоохоронців відкрити провадження проти керівників держави. Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду Києва.

Читайте такожПопит ПриватБанку на готівку відчутно вдарив по курсу долара

«Судді колегії, яка ухвалила рішення у справі щодо націоналізації «ПриватБанку», звернулись до Голови Вищої ради правосуддя із заявами про втручання у їхню діяльність, а також до очільників Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідування із заявами про вчинення кримінального правопорушення, яке підлягає розгляду згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України», - йдеться у заяві.

Відео дня

Зокрема, судді просять розпочати досудове розслідування щодо глави держави, міністра юстиції та голови НБУ шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР, за наслідками якого винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності.

Як переконані судді, керівництво держави, коментуючи їхнє рішення про визнання незаконною націоналізації «ПриватБанку», зробило заяви, що є прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість.

Судді наголошують, що є «всі підстави стверджувати, що такі очевидно резонансні дії Президента України, Голови Національного банку України та Міністра юстиції України були вчинені з метою здійснення тиску на склад суду, який здійснює розгляд справи № 826/7432/17, і мають ознаки вчинення злочину, передбаченого ч. 2 статті 376 Кримінального кодексу України, а саме втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися винесення неправосудного рішення, вчинене особою з використанням свого службового становища», - йдеться в заяві суду.

Окрім цього, судді переконані, що у діях представників влади наявний склад злочину, передбачений ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), оскільки фактично вони спрямовані на «узурпацію судової гілки влади», «встановлення над нею тотального контролю з метою підкорення власній волі, що прямо суперечить принципам закріпленим у Конституції України».

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями РНБО. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня визнав протиправним і скасував рішення від 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави.

Цей же суд скасував рішення Нацбанку про перелік пов'язаних осіб «ПриватБанку», яке було одним з основних для проведеної під час націоналізації банку процедури «bail-in» - обміну коштів, пов'язаних з банком осіб на акції фінустанови з їх подальшим продажем Міністерству фінансів.

Після цього Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Коломойського за кредитами рефінансування «ПриватБанку», отриманим до його націоналізації.

Згідно зі спільною заявою НБУ, Мінфіну і «ПриватБанку», повернення фінустанови його колишнім власникам за допомогою скасування рішення про націоналізацію є неможливим. Також в НБУ повідомили про наміри подати апеляції на рішення судів.

Міжнародні партнери України, включаючи представництво Євросоюзу, Європейський банк реконструкції і розвитку, Світовий банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку».