фото УНІАН

Про це повідомляє видання «Апостроф». Журналісти з'ясували, що судове засідання було призначено на четвер, 25 квітня. Але потім було перенесено на місяць пізніше.

Відзначається, що раніше майно «Восход Солар» було заарештовано у зв'язку з виявленими фактами фінансового шахрайства. Зокрема, компанія «Веста», яка викупила у держави право вимоги кредитного боргу «Восходу» перед «АКТИВ-БАНКОМ» в сумі 9,6 млн євро розкрила подробиці нового кредитного запозичення боржника. «Восход Солар» оформив кредит на 235 млн грн (7,8 млн євро) в українського держбанку «Укргазбанку».

«Схема дуже проста: дружня українському менеджменту «Восходу» компанія подає позов про стягнення заборгованості та отримує позитивне рішення. Після цього такий кредитор ініціює процедуру банкрутства «Восход Солар». Це допомогло б вийти з ситуації, коли потрібно уникнути виконання зобов'язань перед іншими кредиторами. Таких у «Восходу» як мінімум два - «Веста», яка отримала право вимоги по кредиту «АКТИВ-БАНКУ», і «Укргазбанк». Останній, в свою чергу, видав «Восходу» 235 млн гривень (7,8 млн євро). «Дружньою» компанією в цьому випадку виступила ТОВ «Грінтек Енерджі» (сьогодні «Систем Пауер Інжинирінг»). «Грінтек» входить в групу Activ Solar, кінцевим власником якої були брати Клюєви, про що в своєму розслідуванні вказував Центр протидії корупції. Ще в 2014 році «Систем Пауер» надала «Восходу» безпроцентну фінансову допомогу на 200 млн гривень, що є нормальною практикою бізнес-відносин однієї групи. Але в лютому 2019 року, коли справа про заборгованість перед «АКТИВ-БАНКОМ» зрушила з мертвої точки, «Систем Пауер» передає право вимоги заборгованості з «Восходу» - компанії «Іст Енерджі Інжинирінг». У підсумку, в квітні «Іст Енерджі» йде в суд, вимагаючи у «Восход Солар» 99,5 млн гривень», - пише «Апостроф».

Відео дня

Журналісти звертають увагу на те, що в банкрутстві «Восход Солар» зацікавлений український менеджмент компанії та китайський інвестор CNBM. Нагадаємо, раніше «РБК-Україна» опублікувало розслідування про зв'язки «Восходу» з братами Клюєвими і міністром фінансів Оксаною Маркаровою.