Україна в трійці лідерів серед економік, що розвиваються, за рівнем зовнішніх інвестицій / УНІАН
Такого низького рівня прямих закордонних інвестицій у Росії не було більш ніж 20 років. Російський показник виявився найнижчим серед усіх країн, що розвиваються. Москва тепер приваблює інвесторів менше, ніж загрузла в злочинності Нігерія, постраждала від небаченої кризи Венесуела чи нестабільна Україна.

Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на дані глобальної асоціації банків «Інститут міжнародних фінансів» (IIF). Експерти організації оцінили об’єм прямих закордонних інвестицій у 23 країнах, що розвиваються, за період з 2015 до 2018 року. Показник виражений у відсотках від ВВП без урахування надходжень від реінвестування. Як виявилося, найбільше інвестицій отримала Бразилія (3,4%) і Колумбія (2,9%). Україна опинилася на третьому місці (2,7%).

Читайте такожЕксперт спрогнозував, що буде з гривнею та українською економікою у найближчі роки

Далі місця зайняли Чилі, Філіппіни, Мексика, Малайзія, Туреччина, Чехія, Індія і Єгипет. Польщу організація розмістила на 12-му місці (1%), хоча країну прийнято відносити до категорії розвинених економік. Нижче неї опинилися Таїланд, Індонезія, ПАР, Венесуела, Аргентина, Китай, Саудівська Аравія і Нігерія. На останньому місці в писку опинилася Росія. Її об’єм прямих інвестицій оцінили в 0,2% від ВВП.

Відео дня

Слабкий інтерес інвесторів підтверджують також дані Центробанку Росії, опубліковані минулого тижня. Згідно з ними, рівень таких надходжень торік виявився найнижчим за більш ніж два десятиліття і склав лише 8,8 мільярда доларів. Загальний приплив інвестицій в Росію був позитивним лише у 2016 році (+10,2 мільярда доларів). А у 2014 році, коли російська армія окупувала український Крим, показник був найбільш від’ємним (-35,1 мільярда доларів). Адже інвестори масово виводили свої гроші з РФ. Торік з країни також поїхали 23,1 мільярда доларів.

Читайте такожRzeczpospolita: Україна має шанс досягти енергетичної незалежності

«Для Росії ключова проблема – це санкції. Їх посилює постійний негативний елемент – поганий інвестиційний клімат, який відштовхує інвесторів, а також низький потенціал економічного зростання», - сказала співавтор звіту IIF Олена Рибакова.

За її словами, наплив зовнішніх інвестицій в Росію на початку 2000 року був пов’язаний з бажанням отримати доступ до великого ринку зі зростаючим споживанням.

«Але через спад цін на сировину і більш обережну макроекономічну політику влади зростання споживання сповільнилося. А нових двигунів зростання економіки в Росії поки немає», - пояснила експерт.