Пікові боргові виплати припадають на 2019 рік / фото УНІАН

Загальна потреба державного бюджету України у фінансуванні в 2019 році перевищить 12% ВВП.

Про це повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці у соцмережі Facebook з посиланням на оцінки Ради.

Читайте такожДержборг України зріс на $1,5 мільярда

Відео дня

Він зазначив, що в структурі держборгу переважають коротко- і середньострокові запозичення, а пікові боргові виплати припадають на 2019 рік.

При цьому висока потреба бюджету у фінансуванні є лише одним із чинників ризику державних запозичень цього року. Також серед таких чинників висока вартість обслуговування держборгу (близько 6%), високі показники співвідношення витрат з погашення та обслуговування держборгу до доходів бюджету (46,1%) і до видатків держбюджету.

«Ризик негативного впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери України посилюватиметься в разі відтермінування отримання зовнішнього фінансування за існуючою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом stand-by, продовження недовиконання плану доходів державного бюджету, недоотримання запланованих надходжень від приватизації, а також можливих труднощів із залученням як зовнішнього, так і внутрішнього фінансування», - зазначив Данилишин.

Рада НБУ дала ряд рекомендацій Кабінету міністрів щодо впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери. Зокрема й спрощення доступу фізичних осіб до ринку облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП) або відновлення практики запозичень у фізосіб за допомогою казначейських зобов'язань.

Також Рада рекомендувала уряду нарощувати частку державних внутрішніх гривневих запозичень, поглиблювати ринок державних цінних паперів, подовжувати середньозважену терміновість ОВДП.

Довідка УНІАН. Дефіцит бюджету України в 2018 році знизився до 1,7% ВВП при плановому показнику в 2,4% ВВП.

Держбюджет України на 2019 рік передбачає доходи в сумі 1,026 трлн грн, видатки - 1,112 трлн грн, граничний обсяг дефіциту на рівні 89,989 млрд грн.