Україна зможе інтегруватися в загальну транзитну систему NCTS / фото УНІАН

Кабінет міністрів України прийняв постанову про внесення змін до положення про митні декларації, які дозволять впровадити тестове використання спільної транзитної системи з Євросоюзом (NCTS) на українських митницях для виконання формальностей для окремих типів митних декларацій.

Читайте такожНова митна служба отримала держреєстрацію

Як повідомили в прес-службі Міністерства фінансів України, відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу.

Відео дня

Зокрема, система загального транзиту з ЄС передбачає імплементацію спеціального програмного забезпечення на митниці, яке дозволить синхронно працювати з митницями європейських країн.

«Завдяки цьому Україна зможе інтегруватися в загальну транзитну систему NCTS, в якій беруть участь 35 країн - членів ЄС, Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ), Туреччина, Македонія та Сербія», - відзначили в прес-службі.

Згідно з повідомленням, постанова вводить митні декларації окремих типів, які будуть застосовуватися для декларування у митному режимі транзиту іноземних товарів, що переміщуються підприємствами між ЄС, ЄАВТ, окремими країнами-членами Конвенції про процедуру спільного транзиту та Україною, в тому числі внутрішніх, автомобільним транспортом без перевантаження на інші види транспорту, та щодо яких не встановлено обов'язок із забезпечення сплати митних платежів.

За даними Мінфіну, придбання програмного забезпечення для реалізації цієї постанови буде здійснюватися в рамках фінансової допомоги, яка надається Європейським Союзом в рамках програми "Підтримка державного управління фінансами для України - EU4PFM".

Як повідомляв УНІАН, у квітні Верховна Рада України прийняла в першому читанні та за основу проект закону про режим спільного транзиту, який дозволить Україні застосовувати європейські транзитні правила і використовувати єдину митну декларацію, що прискорить і здешевить процес переміщення товарів.

Приєднання до спільної транзитної системи дозволить прискорити та вдосконалити митні процедури щодо товарів, які переміщуються через українсько-європейський кордон, зменшить витрати на транскордонну торгівлю товарами з країнами Європи, створить умови для виходу національних компаній на ринки європейських країн, а також дозволить більш ефективно протидіяти спробам митного шахрайства.