У Раді обіцяють внести правки в скандальний податковий законопроект/ УНІАН

Про це повідомив заступник голови комітету ВР з податкової та митної політики Олександр Дубинський на засіданні робочої групи з питань ренти на видобуток залізної руди в Україні, передає кореспондент Мінпрому.

За його словами, депутати профільного комітету ВР погодилися з пропозицією бізнесу в рамках законопроекту №1210 прив'язати розмір рентних платежів до котирувань Platts на залізну руду північно-східних портах Китаю – і відмовитися від фіксованих платежів в силу високої волатильності глобального ринку ЗРС.

Крім того, за підсумками обговорень у робочій групі за участю представників Державної податкової служби України депутати ВР підтримали пропозицію залишити ставку ренти на рівні 8% (законопроект передбачає її підвищення до 10%).

Відео дня

Разом з тим Дубинський уточнив, що його комітет має намір запропонувати ВР попередньо прийняти законопроект №1210 в первісному вигляді – а погоджені з бізнесом зміни внести в текст документа вже при його підготовці до другого читання.

У свою чергу, президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков зазначив, що бізнес підтримує тезу про справедливий розподіл податкового навантаження. За його словами, саме тому розмір рентних платежів повинен враховувати поточну ситуацію на ринку – оскільки в останні роки вартість залізної руди коливалася від 120 дол./т. до 45 дол./т.

"Коли ринок росте, металурги і гірники готові ділитися своїм прибутком з державою. Але коли він падає, ми несемо збитки, тому рента не може бути підвищена без прив'язки до цін на руду", - підкреслив глава "Укрметаллургпрома".