Ілюстрація REUTERS

Українська влада розраховує продовжити переговори з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми на щорічному осінньому зібранні країн-учасниць, яке відбудеться у Вашингтоні через два тижні.

Читайте такожМісія МВФ відмовилася коментувати чуйні про зрив нової програми

Про це повідомила журналістам перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Відео дня

За її словами, в ході місії обговорювалися питання, які ляжуть в основу меморандуму про нову програму.

"Ми розраховуємо, що протягом найближчих двох тижнів ми закінчимо цю роботу. А вже за два тижні відбудуться щорічні збори Міжнародного валютного фонду і Світового банку, де можна буде напевно фіналізувати це все", - сказала Рожкова.

Вона зазначила, що майбутня зустріч відбудеться у Вашингтоні, і вона має намір взяти в ній участь у складі української делегації.

За словами Рожкової, Нацбанк, як і уряд, зберігає очікування щодо старту нової програми до кінця року.

Щодо фінансової стабільності, про збереження якої говорить МВФ, вона зазначила, що це в тому числі стосується судових процесів щодо "Приватбанку".

"Для Міжнародного валютного фонду неприйнятні дві речі: оспорювання націоналізації як такої та робота з повернення активів, повернення витрачених державою грошей", - сказала Рожкова.

При цьому вона підкреслила, що в частині повернення активів мова йде не тільки про "Приватбанк": "Питання "Приватбанку" – це дійсно для МВФ червона лінія. Але є й інші банки".

Рожкова пояснила, що необхідно продемонструвати дії щодо повернення активів таких найбільших банків-банкрутів як "Дельта банк", "Віейбі Банк", "Фінансова ініціатива", "Фінанси та Кредит", "Імекс-банк".

Як повідомляв УНІАН, чергова оціночна місія МВФ працювала в Києві з 12 по 26 вересня. За підсумками місії МВФ заявили, що обговорення нової трирічної програми розширеного фінансування для України продовжиться в найближчі тижні.

У Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в 5-10 мільярдів доларів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, Україна проситиме МВФ про нову програму розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility) обсягом близько 10 мільярдів доларів строком від 2 до 4 років.