Рада ухвалила два закони, спрямовані на запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів / Фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила в другому читанні й у цілому два закони, спрямовані на запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

За ухвалення закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (№1049) проголосували 255 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

За закон про внесення аналогічних змін до Податкового кодексу України (№1051) проголосували 274 народних депутата при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Як заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, усі поправки до законопроектів після першого читання були враховані.

Як зазначив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, запровадження єдиного рахунку вирішить проблему переплати податків підприємцями.

Читайте такожНБУ відстрочив повний перехід на міжнародний стандарт IBAN до січня

«Ми запровадили цим законом норму, згідно з якою, якщо підприємець перераховує гроші на єдиний рахунок, його податкове зобов'язання вважається виконаним», - сказав він.

За його словами, через єдиний рахунок можна сплачувати податки не лише до державного бюджету, а й місцеві податки. Також єдиний рахунок синхронізується з електронним кабінетом платника податків.

При цьому Гетьманцев зазначив, що на сьогодні Державна податкова служба та Казначейство не готові запроваджувати цей механізм відразу, й на підготовку систем їм дається час до 2021 року.

Також голова профільного комітету зазначив, що важливою нормою в цих законах є заборона на накладення арешту на рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ.

«Про це просив бізнес, про це нас просило Міністерство фінансів тривалий час», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з 1 жовтня набрали чинності нові реквізити рахунків для зарахування податків, зборів та інших платежів до державного та місцевих бюджетів відповідно до стандарту IBAN.