Ілюстрація REUTERS

Бізнес-співтовариство, об'єднане Європейською Бізнес Асоціацією, Спілкою українських підприємців, Американською торгівельною палатою в Україні та Форумом провідних міжнародних фінансових організацій, висловило глибоку стурбованість останніми подіями навколо голови правління «Райффайзен Банку Аваль» і екс-першого заступника голови Національного банку України Олександра Писарука.

Читайте такожПравління НБУ хоче взяти на поруки члена заради регулятора у справі "ВіЕйБі Банку"

Як йдеться в спільній заяві зазначених організацій, переданій УНІАН, бізнес уважно відстежує такі ситуації, особливо під час прийняття рішень про здійснення інвестицій.

Відео дня

«Бізнес-співтовариство закликає відповідальні органи державної влади належним чином реагувати на такі випадки, керуючись принципами справедливості, рівності і захищеності всіх громадян, незалежно від їхніх посад і політичних поглядів», - наголошується в заяві.

Бізнесмени підкреслили, що дотримання цих принципів має важливе значення для залучення додаткових інвестиційних і кредитних ресурсів в Україні згідно з амбіційними економічними цілями уряду та взятими на себе зобов'язаннями президента захищати кожного інвестора в нашій країні.

Як повідомляв УНІАН, Національне антикорупційне бюро України вручило підозру в причетності до розкрадання рефінансування «ВіЕйБі Банку» голові правління «Райффайзен Банку Аваль» Олександру Писаруку, який у період банкрутства «ВіЕйБі Банку» обіймав посаду першого заступника голови НБУ.

Також НАБУ вручило підозри колишньому директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі і колишньому виконуючому обов'язки начальника управління НБУ по Києву і Київській області Миколі Каленському, який з квітня 2018 року входить до складу Ради НБУ за квотою президента.

Крім того, НАБУ вручило підозри ряду посадових осіб «ВіЕйБі Банку» та приватних компаній, пов'язаних з колишніми власниками цієї фінустанови.

Голова НБУ Яків Смолій на тлі цих подій перервав відрядження і терміново повертається в Україну.

VAB банк - один з тих банків, які були виведені з ринку в 2016 році. Його власник Олег Бахматюк у 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але поки його пропозиції були відхилені.

Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському щодо обшуків і затримань працівників його компанії силовиками. Бахматюк заявляє, що за терором компанії, яка сплачує мільярдні податки і в якій працюють 27 тисяч осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Ситника і генпрокурора Рябошапки.