Ілюстрація REUTERS

Національний банк України пропонує підприємствам торгівлі, громадського харчування та послуг, які застосовують реєстратори розрахункових операцій (РРО), надати можливість власникам платіжних карт отримувати готівку з кас цих підприємств.

Читайте такожБільшість українців підтримують запровадження касових апаратів для ФОПів - опитування

Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор розробив проект відповідної постанови і оприлюднив для громадського обговорення, очікуючи зауваження і пропозиції до проекту до 15 грудня.

Відео дня

На думку НБУ, такі новації сприятимуть зниженню рівня тінізації економіки, подальшому розвитку безготівкового сегмента і зростанню фінансової інклюзії громадян загалом.

У НБУ відзначили, що відповідні норми містить ухвалений українським парламентом закон про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Крім того, Нацбанк запропонував врегулювати питання здійснення операцій з готівкою для подальшого переказу коштів суб'єктами господарювання, які не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня ухвалила закон, який дозволяє використовувати програмні РРО поряд з традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії у сфері торгівлі та послуг використовувати РРО. При цьому введення програмних РРО не стосуватиметься фізосіб, а також фізосіб-підприємців (ФОПів), які перебувають на першій групі оподаткування.

Також Рада ухвалила ще один закон щодо детінізації розрахункових операцій, який передбачає впровадження механізму так званого «кешбека» - компенсації вартості покупки понад 850 грн покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.