У банку Латвії арештували рахунки українських айтішників / фото Zane Bitere

У латвійському PNB Banka, який 12 вересня визнали неплатоспроможним, заарештовані рахунки 10 українських IT-компаній за звинуваченням у відмиванні грошей.

Читайте такожThe Guardian: Deutsche Bank готується до покарань за відмивання грошей Росії

Про це повідомляє "НВ".

Відео дня

"У розпорядженні видання опинився фрагмент листа, який постраждалі компанії написали віце-прем'єру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулебі", - йдеться в повідомленні.

За даними видання, представники постраждалих компаній зустрічалися з Кулебой через виниклі проблеми.

У листі, зокрема, йдеться про те, що компанії не можуть отримати навіть 100 тисяч євро гарантованої виплати через арешт.

"Ми стурбовані практикою стосовно українських, в основному ІТ-компаній, які були клієнтами латвійського банку "PNB BANKA", щодо здійснення страхової виплати. У процесі підготовки та подання документів, необхідних для отримання суми страхової виплати у розмірі 100 тисяч євро, вони отримали повідомлення від служби фінансової розвідки Латвії, що їх рахунки арештовані, а самі компанії були звинувачені у відмиванні грошей та фінансуванні тероризму. Такі листи з обвинуваченням отримали компанії, які мали рахунки в банку не менше 5 років і завжди проходили перевірки банку і не викликали жодних підозр з боку служби фінансового моніторингу банку. Проблеми розпочалися лише після подання документів на відшкодування гарантованої виплати. Мова в основному йде про відомих ІТ-компаніях, які прозоро ведуть свою діяльність протягом багатьох років як в Україні, так і за її межами", - йдеться в повідомленні.

У листі компанії підкреслюють, що "така проблема має системний характер та не є одиничним випадком".

"Українські компанії стали заручниками ситуації, втративши вклади, та ще й повинні боротися за власні кошти, витрачаючи десятки тисяч євро на латвійських юристів, які не дають 100-відсоткової гарантії у розв'язанні цього питання.

Таке ставлення до українських контрагентів, на жаль, може стати серйозним бар'єром для майбутніх взаємин між українськими інвесторами/компаніями та Латвією", - йдеться у листі.

Юристи, що представляють інтереси потерпілих компаній, розповіли, що процедура отримання гарантованої суми за своєю суттю не є складною: необхідно просто надати певний пакет документів, й надалі кошти в розмірі до 100 тисяч євро будуть перераховані на зазначений клієнтом рахунок.

У разі, якщо на рахунку клієнта було понад 100 тисяч євро - сума перевищення виплачується в порядку задоволення кредиторських вимог.

"З самого початку процедури отримання гарантованої виплати клієнти почали стикатися з проблемами. Доходило до абсурду, коли клієнт подавав необхідні документи через чинні представництва, а потім через деякий час йому стало відомо про те, що довіреність у співробітників представництва була або відкликана, або закінчився термін її дії.

Тобто, документи прийняли, але не мали права цього робити", - розповів один з юристів, що побажав не називати свого імені.

Співрозмовники видання категорично відмовилися назвати компанії, гроші яких заарештовано в Латвії.