Ілюстрація REUTERS

До Єдиного реєстру боржників (ЄРБ) Міністерства юстиції України з початку поточного року потрапило понад 1,7 млн українців, зокрема, через невиконання рішень суду, несплату адміністративного штрафу, аліментів або кредитів.

Читайте такожДепутати вирішили захистити боржників від колекторів

Як повідомляє сайт моніторингу реєстраційних даних українських компаній і судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів OpenDataBot з посиланням на реєстр Мін'юсту, 8% з цієї кількості становлять юридичні особи, а 92% - фізичні особи.

Відео дня

Юристи сервісу підкреслюють, що боржникам з реєстру можуть заборонити виїзд з країни, відмовити у відкритті поточних рахунків в банку, скасувати запити на відчуження майна та відмовити в наданні будь-яких нотаріальних послуг (для продажу або покупки нерухомості).

false

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня банки зобов'язані використовувати інформацію з кредитного реєстру Національного банку для оцінки кредитного ризику щодо своїх нинішніх позичальників.

Станом на початок року НБУ зібрав у кредитний реєстр інформацію про понад 80 тисяч позичальників банків, включаючи 53,2 тисячі фізичних та 27,2 тисячі юридичних осіб.

Довідка УНІАН. Верховна Рада в лютому 2018 року прийняла закон про створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України.

Централізований кредитний реєстр НБУ накопичує інформацію про кредитних операціях позичальників, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

Позичальники, стосовно яких передані дані в кредитний реєстру, мають право отримувати з реєстру інформацію про себе та в разі незгоди з її змістом вимагати коригування.