Ілюстрація REUTERS

Понад 1 мільйон українських компаній та фізичних осіб потрапили до Єдиного реєстру боржників за останні півроку, таким чином їхня кількість зросла більше ніж вдвічі з 2016 року.

Читайте такожКодекс із процедур банкрутства набув чинності

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Відео дня

Зокрема, до 2016-го року в реєстр потрапило понад 516 тис. боржників, у 2017-му — 1,2 млн, у 2018-му — ще 1,4 млн. А з початку 2019-го - вже більш як 1 мільйон боржників, йдеться в повідомленні.

Найбільше боржників у «ПриватБанку» — понад 113 тис. людей. Державній судовій адміністрації заборгувало 23 тис. українців.

На третьому місці - "Перший Український банк", йому винні 20 тисяч осіб.

У Державної казначейської служби в Києві понад 12 тис. боржників. Це вдвічі більше, ніж у столичної податкової (6 тис. осіб).

"Боржникам з реєстру можуть заборонити виїзд з країни, відмовити у відкритті поточних рахунків або кредитних ліній в банку, стягувати заборгованість з існуючих, скасувати запити на відчуження майна та відмовити в наданні будь-яких нотаріальних послуг (наприклад, купівлі або продажу нерухомості)", - йдеться в повідомленні.

Також це може вплинути на рішення роботодавця під час прийому на роботу.

false

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в лютому 2018 року прийняла закон про створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України.

Централізований кредитний реєстр НБУ накопичує інформацію про кредитні операції позичальників, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

Позичальники, стосовно яких передані дані в кредитний реєстр, мають право отримувати з реєстру інформацію про себе та в разі незгоди з її змістом вимагати коригування.