Міносвіти затвердило показники, за якими визначатиметься фінансування ЗВО / фото УНІАН

Міністерство освіти та науки України затвердило показники, за якими визначатиметься фінансування закладів вищої освіти.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний під час брифінгу щодо фінансування закладів вищої освіти у 2020 році.

mon.gov.ua

«Ми починаємо шлях відходу державного фінансування від кількості студентів, які навчаються на бюджеті. Уже цього року цей показник буде, приблизно, впливати десь на 70-80%, і планомірно ми спустимо його вплив нижче 50%»- сказав він.

Відео дня

Зокрема, за словами Стадного, одним із показників є регіональний коефіцієнт.

«Довший час університети в регіонах зазнавали недофінансування, адже ні для кого не секрет, що випускники обирають більші міста... Тепер система фінансування допомагає регіональним університетам, запроваджуючи, так званий, регіональний коефіцієнт», - пояснив заступник міністра.

Читайте такожКабмін фінансуватиме університети залежно від їхньої успішності

«Ще одним в напрямку фінансування буде показник масштабу», - сказав Стадний.

За його словами, це економічний стимул для університетів до об'єднання.

«Якщо університети об'єднуються, то вони отримують більше коштів. Наступним показником є кількість студентів. Але вага цього показника зменшується, а через три роки становитиме менш як 50%», - зауважив заступник міністра.

Також, за його словами, є показник обсягу коштів, які університет залучив від бізнесу чи міжнародних партнерів для фінансування досліджень.

«Отже, якщо хтось грошима довірився університету, це показник високої репутації. Держава має зважати на цей показник, а також винагороджувати таких. Окрім цього, ми застосовуємо міжнародні рейтинги. Якщо український університет потрапляє в міжнародний рейтинг, він отримує підвищений коефіцієнт, а отже і підвищене державне фінансування. І ще один показник, який ми запустимо з 2021 року - це працевлаштування випускників конкретних університетів. Якщо випускники університету будуть працевлаштовуватися на посадах, які вимагають кваліфікації вищої освіти, університети будуть отримувати більше фінансування. Якщо таких випускників менше, то менше фінансування», - розповів Стадний.

mon.gov.ua

“Ми зробили важливий крок до прозорості та відкритості фінансів. Вперше Міністерство освіти і науки опублікувало дані про розподіл державних коштів між закладами вищої освіти та чіткими критеріями цього розподілу. Кожен університет отримав фінансування залежно від результатів своєї роботи та стимул розвиватись динамічніше”, – відзначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.