Ілюстрація REUTERS

Ефект від зміцнення курсу гривні у 2019 році разом з низькими цінами на енергоносії буде утримувати інфляцію нижче цільового діапазону протягом більшої частини 2020 року, але в подальшому вона прискориться до середньострокової цілі в 5%.

Читайте такожГривня продовжує зміцнюватися: свіжі курси Нацбанку

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України, опублікованому на сайті регулятора.

Відео дня

Посилаючись на досвід інших країн, які успішно знизили інфляцію після введення режиму інфляційного таргетування і проходили період зміцнення своїх валют, у НБУ зазначили, що негативні наслідки ревальвації при послідовній макроекономічній політиці переважно короткострокові, тоді як переваги – довгострокові та сприятливі для сталого економічного зростання.

В Україні зміцнення гривні стало основним фактором зниження інфляції до цільового рівня близько 5%, при цьому стійка і низька інфляція необхідна для довгострокового зростання.

З іншого боку, зміцнення гривні стало причиною зниження доходів експортерів у гривневому еквіваленті та призвело до втрат доходів для бюджету, але такі наслідки в НБУ вважають не однозначними, оскільки одночасно знизилася вартість імпортованої сировини та покращилася конкурентоспроможність українських компаній у залученні робочої сили.

Також ревальвація разом з виваженою фіскальною політикою стала одним з факторів стрімкого зниження держборгу до ВВП, що позитивно вплинуло на оцінку ризиків інвестування в українські активи та суверенні рейтинги. Як наслідок, знизилася вартість обслуговування нового боргу і покращилася його валютна структура.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом за січень знизилася до долара США на 5,7% - до 25,03 гривні/долар, до євро - на 4,7%, до 27,66 гривні/євро. У 2019 році національна валюта України за офіційним курсом зміцнилася до долара США на 14,5% - до 23,69 гривні/долар, до євро - на 16,7%, до 26,42 гривні/євро.

Національний банк в кінці січня знизив прогноз зростання споживчих цін в Україні у 2020 році до 4,8% з 5%, прогнозованих раніше. Прогноз на 2021 рік залишився незмінним - на рівні 5%. У 2022 році Нацбанк очікує показника інфляції на рівні 5%.

Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до мінімуму за останні 6 років - 4,1% в річному вираженні, опустившись нижче середньострокового цільового орієнтира НБУ на рівні 5%.