Дубілет зазначив, що паперові чеки зберігати вже не потрібно / фото УНІАН

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет закликав підприємців, у яких є торгові точки, не зберігати паперові чеки терміналів і паперові Z-звіти з касового апарату.

Читайте такожДубілет заявив про розкриття "дивовижної схеми" під час розробки електронної акцизної марки для ліків

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Відео дня

"Ми опитали багато бухгалтерів і продавців, і виявили, що ці чеки у себе зберігають практично всі торгові точки. Вважається, що вони можуть знадобитися при податкових перевірках. Ми звернулися в Національний банк, Податкову службу та Міністерство фінансів. Скрізь нам відповіли, що зберігати чеки не потрібно", - пояснив він.

За словами Дубілета, підприємці також часто зберігають так звані Z-звіти, для яких ведуть книгу обліку розрахункових операцій (КОРО), від яких міністр також закликав позбутися.

"КОРО треба вести лише в тому випадку, якщо у вас зламався касовий апарат, але ви хочете все одно провести операцію. Це трапляється вкрай рідко, майже ніколи. Тому, дорогі бізнесмени, закликаю дати розпорядження по своєму бізнесу перестати зберігати всі ці папірці й, за можливістю, скасувати реєстрацію КОРО", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня минулого року прийняла закон, що дозволяє використовувати програмні РРО поряд з традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

З 1 жовтня 2020 року застосування програмних РРО стане обов'язковим для окремих категорій платників єдиного податку на 2-4 групах, які реалізують технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту, медичні вироби, ювелірну продукцію, а також ведуть роздрібну торгівлю в магазинах вживаними товарами. Також запроваджується РРО для ресторанів, кафе, туристичних агентств, готелів. А з 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для всіх платників єдиного податку на 2-4 групах.