Нацбанк технічно готовий до випуску е-гривні – голова НБУ / фото УНІАН

Національний банк України володіє відпрацьованою технологічною моделлю випуску цифрової гривні, але поки що не ухвалив остаточного рішення про такий випуск.

Читайте такожУкраїнці все частіше користуються платіжними картами (інфографіка)

Про це розповів УНІАН голова НБУ Яків Смолій.

Відео дня

«Ми зараз не можемо озвучити конкретні терміни. Щойно з‘явиться колегіальне рішення, що ми готові до експлуатації цього інструменту, ми, в принципі, маємо відпрацьовану технологічну модель», - сказав Смолій.

Він нагадав, що Нацбанк завершив пілотний проект, у рамках якого протестував випуск і обіг е-гривні.

«Зараз тривають дискусії про те, наскільки це потрібно, хто кінцевий споживач, яка в цьому вигода, які ризики ми можемо створити. І якщо ми приймемо рішення про емісію, то в яких обсягах. Як це вплине на монетарну політику і чи не порушить макрофінансову стабільність», - пояснив голова НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк в кінці 2016 року розпочав дослідний проект щодо можливого впровадження е-гривні - національної валюти на основі технології блокчейн, яка може дозволити мінімізувати транзакційні витрати на переказ грошей від одного учасника платіжного ринку України до іншого і одночасно проводити їх з практично миттєвою швидкістю.

У рамках тестування було випущено в обіг електронні гривні в еквіваленті 5 тис. грн, в даний час вже погашені, для тестування операцій між електронними гаманцями.