Додрукувати відсутніх грошей - це просто, але безвідповідально / фото УНІАН

Фінансування бюджетного дефіциту в Україні шляхом емісії гривні буде безвідповідальним кроком, що провокує девальвацію національної валюти та стрімке зростання цін, вважають у Національному банку України.

Читайте такожРада прийняла зміни до держбюджету-2020 зі збільшенням дефіциту втричі: головні цифри

Як розповів заступник голови НБУ Дмитро Сологуб у відеозверненні, опублікованому на сторінці регулятора в соцмережі Facebook, держава має допомогти тим, хто тимчасово втратив роботу через карантин, але від простих і безвідповідальних кроків люди можуть лише постраждати.

Відео дня

"Сьогодні лунають заклики, мовляв, Національний банк може профінансувати бюджет емісією гривні. Це просто, але безвідповідально. Наша країна має досвід 90-х, 2008 і 2014. Тоді емісія призводила лише до негараздів. Національний банк проти того, щоб знову випускати з пляшки "джина інфляції та девальвації". Адже допомогою емісії гривня стрімко знеціниться, а ціни стрімко зростуть", - сказав Він.

Він зазначив, що держава не може вмикати "друкарський верстат", але може покрити збільшення витрат шляхом запозичень.

"Наша країна має позитивний досвід співпраці з міжнародними партнерами. Зараз ми знаходимося на фінальному етапі переговорів з МВФ та іншими донорами. Це співробітництво забезпечить приплив валюти в Україну. Кошти покриють дефіцит бюджету", - додав Сологуб.

Як повідомляв УНІАН, Рада Національного банку України від 31 березня скасувала заборону на купівлю НБУ державних цінних паперів та операції з підтримки бюджетних витрат в монетарної політики регулятора.

У відповідь на це в правлінні НБУ вкотре заявили про відсутність планів кредитувати уряд шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики.

Відповідно до статті 54 Закону України "Про Національний банк України", Національний банк не має права надавати кредити на фінансування витрат державного бюджету України й купувати на первинному ринку цінні папери, емітовані урядом або іншою держустановою.