ЄП може збільшити торговельні преференції для України / фото: УНІАН

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що у Європейському парламенті розглядають можливість для збільшення торговельних преференцій для України. Про це вона сказала в ефірі «Громадського».

Читайте такожНаталія Микольська: Зараз ми де-факто маємо повноцінне виконання Угоди про зону вільної торгівлі

«Це перший рік, коли ми фактично застосовували зону вільної торгівлі з 1 січня 2016 року. Тобто, зона вільної торгівлі в нас працює вже понад рік, і в нас є зростання, і ми бачимо, що Європейський Союз став нашим основним торговельним партнером. І це в принципі тішить, бо всі прогнози, які робилися російськими експертами, політиками, вони не здійснилися, і фактично ми зростаємо», - зазначила Зеркаль.

Відео дня

Заступник міністра зауважила, що бізнес, який раніше був зорієнтований на Росію, почав освоювати європейський ринок і, за її словами, «зрозумів, що це не так важко, як це малювали у попередні роки у зв'язку з усіма бар'єрами, про які розповідали у пропагандистських роликах росіяни та їхні агенти впливу».

Зеркаль назвала таку тенденцію дуже позитивною, особливо у питанні можливості використання європейських інвестицій та розвитку тих сфер бізнесу, які цих інвестицій потребують.

«Звичайно, що це ще перші кроки, і по першому року дуже важко робити якісь прогнози, але Європейський Союз готовий йти далі, і вже на розгляді парламенту знаходиться рішення про надання Україні додаткових автономних преференцій», - наголосила чиновниця.

За її словами, хоча у цей список потрапив не дуже великий перелік товарів, але водночас вони є важливими для України з точку зору просування їх на європейський ринок і введення європейських інвестицій для покращення українського бізнес-середовища.

Також заступник міністра розповіла про тимчасове застосування Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, яке базується на положеннях угоди.

«Що стосується меж дії цієї угоди зараз, то це близько 85% самої угоди. Тобто, можна говорити, що вона майже застосовується у повному обсязі. не застосовуються тільки статті щодо виключної компетенції держав-членів Європейського Союзу», - додала Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, 30 вересня Європейська комісія прийняла пропозицію українських виробників і висловила готовність збільшити квоти для експорту деяких видів української продукції на європейський ринок. Зокрема, мова йшла про розширення квот на експорт українського зерна, томатів, меду, добрив, взуття, електрообладнання і металопродукції.