Європейський Союз не запроваджував жодних нових правил декларування готівки при в'їзді та виїзді з ЄС.

Про це йдеться у роз'ясненні, переданому агентству УНІАН Представництвом Європейського Союзу в Україні.

«Представництво ЄС в Україні бажає роз'яснити нещодавно опубліковану деякими українськими ЗМІ інформацію про нові вимоги ЄС декларувати готівку при в'їзді та виїзді з ЄС. Ця інформація не є точною, а власне там, де зазначається, що готівка сумою в 10 000 євро повинна бути задекларована з 1 січня 2013 року.

Відео дня

Це регулювання (відповідно до Регулювання ЄС 1889/2005) набуло чинності ще з 15 червня 2007 року та застосовується до всіх подорожуючих, які залишають чи в'їжджають до Європейського Союзу. Жодних нових правил не було запроваджено з 1 січня 2013 року».

*** 2 січня Європейське радіо для Білорусі повідомило, що на всій території Євросоюзу з 1 січня почала діяти єдина форма митної декларації для заяви фізичних осіб про переміщення коштів.

Нові заходи пояснюють боротьбою із злочинністю і тероризмом. Тепер при в'їзді та виїзді з території ЄС громадянин, що має при собі суму від 10 тисяч євро, зобов'язаний подати митну декларацію двічі - як при ввезенні, так і при вивезенні коштів. Декларувати потрібно не лише готівку в євро, а й еквівалент у будь-якій іншій валюті, а також цінні папери. Правило діє і при проїзді через країни ЄС транзитом. Якщо в декларації будуть представлені недостовірні або неповні відомості, на заявника чекає покарання, а гроші можуть конфіскувати.